Procedura de selecție a noului Directorat al Hidroelectrica ar putea fi reluată. Precizările Ministerului Energiei
Postat la: 17.10.2023 - 10:41
Pocedura de selecție a celor cinci directori care ar urma să conducă Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, ar putea fi reluată, iar o decizie în acest sens ar urma să fie luată de Consiliul de Supraveghere.
"Având în vedere anumite speculații apărute în spațiul public, Ministerul Energiei specifică faptul că procedurile aferente desfășurării selecției pentru membrii directoratelor companiilor aflate sub autoritatea tutelară a Ministerului Energiei nu intră în atribuțiile ministerului. Întreaga răspundere pentru derularea și rezultatele acestor proceduri aparține celor care le gestionează la nivelul consiliilor de supraveghere / administrație. În acest moment, este în desfășurare o procedură de selecție în cadrul directoratului Hidroelectrica. În baza prevederilor OUG 109, pașii procedurali și rezultatele finale intră în atribuțiile Consiliului de Supraveghere al Hidroelctrica și a firmei de consultanță pe care Consiliul a selectat-o.", a precizat Ministerul Energiei.
Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, cel care de care depinde numirea viitorului Directorat al Hidroelectrica s-a întrunit în ședință pe marginea continuării procesului de selecție a noilor directori care vor conduce compania în următorii patru ani. Surse din piața de energie au declarat că actuala procedură de selecție ar urma să fie stopată, și se va demara alta, în viitor, motivul fiind numărul mare de contestații din partea candidaților.
Ca o situație particulară, se remarcă un candidat al cărui nume nu a fost vehiculat până acum. Potriivit surselor noastre, ar fi vorba despre Dragoș Roibu, care este momentan șef de cabinet al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care și ar fi depus candidatura pentru două poziții de director, aministrativ și de investiții, dar care se pare că nu este acceptat pentru niciuna dintre ele pentru că nu ar îndeplini condițiile necesare. Procesul de selecție a directorilor Hidroelectrica, ale cărui rezultate sunt foarte așteptate de piață, este pe ultima sută de metri și despre el a fost întrebat și ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
"Cred că având în vedere listarea Hidroelectrica, având în vedere portofoliul de proiecte, inclusiv proiecte cu grad de finalizare mare, grad de execuție mare, se simte nevoia unei reîmprospătări la nivelul echipei. Dar asta nu este decizia mea ca ministru și nu m-am implicat și n-o să implic niciodată în procedurile de selecție făcute în baza ordonanței 109. Noi suntem autoritate tutelară, ne putem exprima în cadrul adunării generale a acționarilor. Acum, procedura este derulată la nivelul consiliului de supraveghere, prin comitetul de nominalizare și remunerare. Înțeleg că vor face o listă scurtă și vor veni cu acea propunere la nivelul consiliului de supraveghere, urmând ca CS-ul să decidă fericiții câștigători sau nefericiții câștigători, pentru că dacă nu se vor ține de treabă, cu siguranță vor avea o problemă", a spus Sebastian Buduja în conferință de presă răspunzând unei întrebări.
În cel mult două săptămâni, Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica ar urma să-i aleagă pe cei cinci membri ai Directoratului companiei, în urma unui proces de selecție în care, teoretic, oricine îndeplinește criteriile, poate ocupa un loc în cadrul Directoratului. Nici compania și nici firma de recrutare nu au prezentat public lista cu numele candidaților dar, potrivit relatărilor din presă, posturile ar fi vizate de actualul director general, Bogdan Badea, de fostul membru al CS Karoly Borbely, de fostul director al grupului Electrica, Corina Popescu, de un fost director în cadrul companiei, Petronel Chiriac, de un fost director financiar la Electrica, Mihai Darie, de un fost secretar de stat, Andrei Maioreanu, și lista poate continua.
În pole position pentru postul de director general ar fi, potrivit informațiilor care circulă în piață, Karoly Borbely, considerat un apropiat al premierului Marcel Ciolacu, asta și în condițiile în care se spune că, după rotative guvernamentală, producătorul de energie ar fi intrat în orbita PSD, dar încă nimic nu este cert încă. Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicații în siguranța națională. Compania exploatează un număr de 187 de centrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu