Propunere în Parlamentul European: Europa să nu mai trimită bani în Fâșia Gaza

Postat la: 22.10.2023 - 06:20

Prim-vicepreşedintele PNL europarlamentarul Rareş Bogdan, a declarat la Prima Tv, că a cerut Uniunii Europene să nu mai trimită bani în Fâşia Gaza pentru că astfel sponsorizează terorismul, având în vedere că nimeni nu garantează că sumele respective ajung la copii. El a solicitat să fie trimise ajutoare constând în medicamente şi alimente. Rareş Bogdan a mai afirmat că România s-a comportat admirabil în această situaţie, până în prezent.

"Clar că Uniunea Europeană trebuie să continue ajutorul umanitar. Numai că diferenţa poziţiei mele şi a unor colegi de ai mei faţă de a altora, în special a stângii din Parlamentul European, este că eu spun aşa: finanţăm în continuare, cu 650, totalul finanţării - 1,2 miliarde, 650 de milioane, tranşa ultimă. Îi trimitem către palestienieni, Cisiordania şi Fâşia Gaza. Majoritatea rămân în Fâşia Gaza. Dar eu am cerut să nu mai trimitem bani pentru că altfel Parlamentul European, Uniunea Europeană sponsorizează terorismul, pentru că nimeni nu poate să ne garanteze că acei bani ajung pentru copii, pentru şcolari", a declarat Rareş Bogdan la emisiunea Insider Politic.

El a cerut să fie trimise medicamente şi alimente în Fâşia Gaza.

"Nimeni nu spune că nu trebuie să ajuţi oameni aflaţi în nevoie. Dar hai să trimitem faşe, seringi, adică medicamente, instrumentar medical şi alimente, nu să trimitem bani. Să nu mai trimitem bani absolut deloc, pentru că nimeni nu-mi garantează mie, dumneavoastră, că aceşti bani nu ajung în mâinile teroriştilor, în conturile teroriştilor şi nu finanţează terorismul Hamas, mai ales că Hamas domină complet Fâşia Gaza din toate punctele de vedere, şi administrativ, şi politic. Şi atunci cererea mea şi a altor colegi a fost "Opriţi finanţarea directă pe linie financiară şi măriţi dacă vreţi, putem mări, dacă vreţi, dar strict ajutorul umanitar". Doamna Ursula a spus "ajutor umanitar", nu s-a referit la ajutorul financiar direct. Deci doamna Ursula von der Leyen şi Roberta Metsola au vorbit de triplare, dar nu a ajutorului financiar", a explicat europarlamentarul PNL.

Hamas trebuie să dea dovadă de deschidere
El a afirmat că îşi doreşte să vadă o deschidere a Hamas prin eliberarea unora dintre captivii ţinuţi în Fâşia Gaza.

"Noi nu vrem să mai dăm bani pentru că nu am garanţia că nu ajung să cumpere arme sau să plătească arme din Coreea de Nord sau din Iran. Şi sunt absolut de acord să trimiţi faşe, seringi, piramidon, paracetamol, ser fiziologic şi alimente. Sunt absolut de acord că oamenii au nevoie, pentru că sunt oameni la fel ca noi, care n-au nicio vină. În acelaşi timp, noi nu putem face asta până nu vedem că e condamnată crimă oribilă Hamas, până nu vedem că Hamas dă dovadă de deschidere şi eliberează măcar o parte din cei 250 de prizonieri de captivi pe care încă îi au în Fâşia Gaza. Mă doare că după 72 de ore Europa a relativizat foarte mult crima abominabilă, copii ucişi în burta mamei, tineri prezenţi la un concert, în număr de 250 împuşcaţi. Ca şi cum mergeam la Electric Castle sau la Untold sau la Neversea", a menţionat europarlamentarul PNL.

El crede că stânga europeană relativizează foarte mult crima Hamas.

"Faptul că au ars, au incendiat oameni faptul că s-au comportat cum nu s-au comportat nici măcar barbarii în urmă cu 2000 de ani, cum au făcut-o, sau 1500 de ani, aceste brute, lucrurile astea nu pot fi.... Mi s-a părut că stânga europeană relativizează foarte mult crima Hamas, ba mai mult, erau voci care atacau doar Israelul, care nu-şi apăra decât teritoriul naţional şi cetăţenii. Mi se pare incalificabil acest lucru", a mai transmis Rareş Bogdan.

Europarlamentarul PNL consideră că nu mai este vorba doar despre situaţia din Israel sau din Palestina, ci chiar de viitorul Europei.

"Aici nu e vorba doar despre Israel, nu e vorba de Fâşia Gaza, nu e vorba doar siguranţa cetăţenilor din Israel sau de viaţa cetăţenilor din Palestina. Aici e vorba despre viitorul Europei, aici e vorba despre cum vom ajunge noi să trăim în Europa, pentru că, vedeţi, astăzi au fost nu mai puţin de şapte aeroporturi închise din Franţa din cauza posibilelor atentate teroriste. Acum două zile, doi cetăţeni suedezi care veneau să vadă un meci de fotbal, au fost împuşcaţi de către un dement care s-a considerat ca afiliat al Statului Islamic. Lucrurile astea nu le poţi uita. Nu trebuie uitate, pentru că cine uită nu are dreptul să judece. Noi nu avem dreptul să uităm toate aceste lucruri", a mai declarat Rareş Bogdan.

El a adăugat că România s-a comportat admirabil în această situaţie.

"Iar România, până acum, s-a comportat admirabil. Faptul că preşedintele Iohannis a reacţionat, faptul că preşedintele Senatului, faptul că premierul s-a dus, din punctul meu de vedere, sunt gesturi care arată extrem de clar că au înţeles foarte bine. Pe lângă asta, România niciodată nu a vorbit de oprirea ajutorului umanitar. A spus doar transformarea lui în produse materiale. Adică, nu mai daţi bani", a subliniat Rareş Bogdan.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu