PSD a pregătit o capcană pentru PNL: îi lasă la mâna AUR și USR

Postat la: 10.01.2024 - 11:21

Dacă propunerea PNL de comasare a alegerilor ar fi susținută de mai multe partide, „putem merge înainte", declară Gabriel Zetea, PSD. Argumentul economiilor la buget nu e valid „când vorbim despre democrație".

Strategia PSD este de a-i trimite pe liberali la negocieri cu partidele de opoziție tocmai pentru a obține greu un consens. Argumentul financiar pentru comasarea alegerilor din 2024 este valid din punct de vedere al bugetului, dar nu este un argument valid atunci când vorbim despre democrație, declară vicepreședintele PSD Gabriel Zetea. El precizează însă că "dacă această propunere a PNL ar fi susținută de mai multe partide, atunci putem să mergem înainte cu o astfel de modificare".

Gabriel Zetea spune despre comasarea alegerilor că "din curtoazie, sigur că trebuie să avem astfel de discuții. Este o propunere pe care colegii din coaliție, membrii PNL își doresc să o aibă, aceea de a comasa anumite tipuri de alegeri. PSD nu dorește în mod special. Noi dorim în primul rând respectarea calendarului electoral, așa cum a fost el stabilit sau așa cum este în acest moment, dar nu excludem a priori orice discuție despre comasarea alegerilor, atâta vreme cât există argumente solide".

El precizează că "unul dintre argumentele aduse de către colegii din PNL este cel al eficientizării cheltuirii banului public, adică se reduc niște cheltuieli, în momentul în care două tipuri de alegeri ar fi suprapuse. Este un argument valid din punct de vedere al bugetului, dar nu un argument valid atunci când vorbim despre democrație. Democrația se întreține evident cu bani, democrația este scumpă, așa cum este peste tot în lume. Dacă argumentul banilor ar fi singurul care ar trebui luat în considerare, Doamne ferește, atunci am ajunge să nu mai facem alegeri, pentru că ele costă foarte mult".

Întrebat dacă asta înseamnă că argumentele PNL nu au convins PSD-ul să accepte comasarea alegerilor, social-democratul a răspuns: "Nu doar acestea. Noi spunem în felul următor: este extrem de delicat ca partidele aflate la putere, la un moment dat în timp, să modifice legea electorală, calendarul electoral, doar pentru a-și crea un anumit tip de avantaj electoral, pentru că roata e rotundă în viață, se întoarce și în momentul în care încalci acest principiu, s-ar putea ca atunci când ești tu în Opoziție, să ți se întâmple la fel. Dar dacă această propunere a PNL ar fi susținută de mai multe partide, de exemplu, din Parlamentul României, în afară de PSD și PNL, atunci da, înseamnă că există voință politică, putem să mergem înainte cu o astfel de modificare, pentru că ea nu ar afecta în mod special democrația (...). E normal să fie o consultare mai largă".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu