PSD face alt pas major împotriva industriei pariurilor: „Legea Păcănelelor", adoptată de Parlament

Postat la: 10.04.2024 - 01:24

Plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege inițiat de social-democratul Alfred Simonis privind jocurile de noroc cu 243 de voturi „pentru" și patru abţineri. Legea va merge la promulgare la Administrația Prezidențială, iar reglementările vor intra în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu s-a angajat, încă de anul trecut, să protejeze românii de efectele dăunătoare ale jocurilor de noroc, prin reglementarea strictă a acestei industrii. Este a doua mare victorie obținută de PSD în lupta cu efectele distrugătoare pe care le are industria jocurilor de noroc asupra populației.

În octombrie 2023, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care a fost interzisă vânzarea băuturilor alcoolice în sălile de jocuri, panourile publicitare pentru jocuri de noroc pot avea dimensiuni maxime de 35 de metri pătrați, iar companiile de jocuri de noroc trebuie să aibă un sediu permanent în România.

PSD scoate jocurile de noroc din peste 90% din localitățile din România

Supranumită „Legea păcănelelor", noua reglementare interzice prestarea, în mod direct sau indirect, a activităților de jocuri de noroc (inclusiv cele de tip slot-machine) în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Practic, în peste 90% din localitățile din România, aceste aparate vor dispărea.

În plus, legea mărește substanțial amenzile pentru încălcarea regulilor privind jocurile de noroc. Mai mult, noile reglementări fac obligatorie crearea şi menţinerea la zi unui registru public de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) cu toți operatorii licenţiaţi/autorizaţi pentru a desfăşura activităţi în domeniul jocurilor de noroc. Acesta va fi accesibil online şi actualizat cel puţin o dată la fiecare 24 de ore.

Măsura PSD , suținută de majoritatea românilor

Inițiativa PSD beneficiază de o susținere extrem de largă din partea cetățenilor, ca urmare a unor situații extreme, precum cazul tânărului care și-a dat foc pentru că pierduse la păcănele. În urma gestului său, peste 160.000 de români au semnat o petiție prin care cereau interzicerea reclamelor la jocurile de noroc și pariuri sportive.

Jocurile de noroc au fost încadrate în categoria adicțiilor, fiind o dependență comportamentală. Acest tip de dependență poate avea efecte devastator nu doar asupra persoanelor implicate, ci și asupra familiilor acestora, ca urmare a imposibilitatea păstrării unui loc de muncă, pierderea casei, a economiilor familiei ori a altor bunuri de preț.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu