Rețeaua medicală și sanitară din zona Brașov se dovedeste a fi cea mai modernă din toată România

Postat la: 29.05.2024 - 00:01

Prin grija administrației liberale a județului Brașov și personal a președintelui Adrian Veștea, Consiliul Judeţean va primi în curând mai multe spaţii sanitare, inclusiv un spital „la cheie" cum este cazul Spitalului CFR. Odată cu preluarea lor, administraţia judeţeană braşoveană va stabili investiţiile necesare, care va fi destinaţia lor şi cui vor fi date în administrare. Deja, aleşii judeţeni au aprobat preluarea unor spaţii sanitare de către Judeţul Braşov, respectiv Spitalul CFR şi pavilioanele din Stejăriş (de pe strada Nisipului, din Braşov), care sunt în proprietatea Statului Român.

În anul 2023, conform prevederilor Ordinului Ministrului Sănătății nr. 2033 din 21.06.2023, în unitățile sanitare publice din județul Brașov existau un total de 3.372 de paturi. Astfel, cele mai multe paturi de spitalizare continuă la 1.000 de locuitori sunt disponibile în zona spitalicească Brașov - 8,2, iar pentru spitalizarea de zi, cele mai multe paturi disponibile la 1.000 de locuitori se află în zona Victoria - 1,3.

"Din păcate cele mai puține paturi spitalizare continuă la 1.000 de locuitori sunt disponibile în zona spitalicească Săcele cu 0,9. Trebuie să reducem această inechitate pentru a putea ajuta locuitorii din județ să aibă acces uniform la sistemul sanitar județean. Numărul total al personalului medico-sanitar în județul Brașov este în creștere. Raportat la anul 2013, în anul 2022 observăm o creștere de circa 58,4%, iar raportat la anul 2018, în anul 2022 se înregistrează o creștere de circa 16,3%, iar în 2023 de 17,8%", ne-a precizat superprofesionistul Adrian Veștea.

Din datele furnizate de DSP Brașov, se observă o scădere a numărului de medici de familie cu aproximativ 36% în perioada 2011-2021, de la 470 medici la 413 medici. Unul dintre factorii ce contribuie la această tendință o reprezintă vârsta medie ridicată a medicilor de familie, în special în zonele rurale, unde 36% dintre aceștia au peste 62 de ani.

De asemenea, proiecțiile indică o posibilă reducere suplimentară a numărului de medici de familie în urma aplicării reformelor în sistemul de pensii. De aceea, trebuie să încurajăm medicii tineri, prin stimulente adaptate pentru fiecare comunitate în parte.
Servicii pentru situații de urgență. Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) - SMURD funcționează în cadrul Spitalului Județean Brașov, fiind parte esențială a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), entitate aflată sub coordonarea a două ministere, respectiv Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, în conformitate cu legislația și protocoalele stabilite. UPU-SMURD din cadrul SCJUBv oferă comunității servicii de asistență medicală de urgență și reprezintă singura unitate de acest tip în județul Brașov, tratând aproximativ 70.000 de cazuri pe an.

În cadrul SMURD, sunt funcționale 11 echipe de prim ajutor, 2 echipe de terapie intensivă mobilă (inclusiv 1 dedicată nou-născuților), 2 ambulanțe pentru transportul victimelor multiple și un elicopter. Serviciile de ambulanță din județul Brașov sunt gestionate de o stație principală din municipiul Brașov și de alte 11 substații amplasate în diverse localități precum Poiana Brașov, Codlea, Făgăraș, Predeal, Râșnov, Rupea, Săcele, Victoria, Zărnești, Târlungeni și Bran. O mare problemă a serviciului ambulanță este legată de numărul insuficient de personal, ceea ce duce la incapacitatea de a asigura o acoperire continuă a activităților de urgență în județ, de aceea am introdus în circuitul SMURD și aeroportul pentru a putea acorda asistență rapidă în cazurile grave.

Servicii de asistență medicală primară în localitățile din județul Brașov sunt furnizate de cabinetele medicilor de familie și de centrele de permanență ale acestora. Din totalul de 301 de cabinete medicale de familie ce activau în anul 2022, 78% (237) erau în zonele urbane, iar restul de 22% (64) erau situate în zonele rurale, astfel în medie la 1000 de locuitori din mediul urban reveneau circa 1,9 cabinete medicale de familie și respectiv 2,9 cabinete medicale de familie în mediul rural.

Din informațiile furnizate de către DSP în unele localități din județ precum: Augustin, Crizbav, Cața, Bunești, Ungra, Ticuș din Zona Rupea și în localitățile Beclean, Cincu, Lisa, Șoarș; din Zona Făgăraș, Holbav în zona Codlea nu sunt medici în cabinetele de medicină de familie, iar locuitorii sunt nevoiți să se adreseze medicilor din cadrul centrelor de permanență sau spitalele orășenești din apropierea lor. Pentru a atrage medici în aceste localități, obiectivul este de a face un parteneriat cu UAT-urile menționate și de a subvenționa locuințe de serviciu pentru medici.

Cele 10 centre de permanență din județul Brașov au rolul de a asigura continuitatea asistenței medicale și de a trata urgențele minore prin rotația medicilor de familie din localitățile care fac parte din teritoriul arondat centrului de permanență:

1. C.P. Brașov Bartolomeu Avantgarden
2. C.P. Medo Brasov
3. C.P. Medfam Astra Grup Brasov
4. C.P. Coresi-Brașov
5. C.P. Feldioara
6. C.P. Harman, Sânpetru, Bod
7. C.P. Râșnov
8. C.P. Victoria
9. C.P. Predeal
10. C.P. Tărlungeni

Această creștere semnificativă a numărului de proceduri este rezultatul achiziționării de echipamente noi de diagnostic și imagistică din ultimii trei ani. Deoarece aceste proceduri contribuie mult mai exact la identificarea maladiilor, rezultă că numărul în creștere a procedurilor se reflectă în micșorarea mortalității cauzate de anumite boli cronice aflate în evidența cabinetelor medicilor de familie.

Marian Gârleanu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu