Scandal între Virgil Popescu și George Simion: ministrul hoț al Energiei vs Pașol na turbinca, Iuri!

Postat la: 18.05.2022 - 11:01

În Camera Deputaților se dezbate Legea offshore, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu și liderul AUR, George Simion, și-au aruncat cuvinte grele. George Simion l-a acuzat pe Virgil Popescu că este "un ministru hoț", în timp ce Virgil Popescu i-a replicat "Pașol na turbinca, Iuri!".

"Fac un apel la acei parlamentari care nu sunt controlați cu cheia și care nu au participat la susținerea lui Virgil Popescu, ministrul hoț al Energiei, în ultimele trei Guverne. PNL are tupeul să acuze AUR că facem jocurile Rusiei, dar cine a condus Ministerul Energiei, nu hoțul Virgil Popescu?

În acest moment, mult mai dăunător este pentru România numele de Virgil Popescu, nu apelativul hoț. Acest om nu a avut niciun plan timp de doi ani pentru a scoate gazele din Marea Neagră. Gazele acelea sunt ale românilor și aparțin nepoților noștri, nu vă aparțin vouă, cei care ați dublat datoria acestei țări în ultimii trei ani.

Îndrăznește să crezi! Dacă credeam, statul român făcea ceea ce face Petromul, dar statul român nu are utilajele necesare pentru a extrage gazele din Marea Neagră. În această lege nu există sancțiuni pentru cei care exploatează gazele.", a spus George Simion.

În replică, Virgil Popescu i-a transmis un mesaj în limba rusă lui George Simion. "Am să fiu foarte scurt: Pașol na turbinca, Iuri!".

Comisiile de buget, finanţe şi pentru industrii din Camera Deputaţilor au dat raport favorabil, marţi, proiectului legii offshore. Majoritatea parlamentarilor prezenţi au votat "pentru" raport favorabil. Au fost şi patru voturi "împotrivă", ale reprezentanţilor AUR.

Legea stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de exploatare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Potrivit unui amendament adoptat de deputaţi, la propunerea titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre localizate pe uscat (onshore), ANRM stabileşte ori, după caz, actualizează lista perimetrelor petroliere onshore de adâncime şi a zăcămintelor.

Proiectul defineşte, conform unui alt amendament, acordul petrolier referitor la perimetre petroliere onshore de adâncime ca fiind actul juridic încheiat între ANRM şi una sau mai multe persoane juridice române sau străine, în vederea acordării concesiunii petroliere într-un perimetru petrolier localizat pe uscat, potrivit prevederilor Legii 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Un alt amendament face referire la redevenţe, contribuţii, taxe şi impozite, tarife, aplicabile specific sau în mod disproporţionat sectorului petrolier: "În acest sens, impozitele, taxele şi contribuţiile, tarifele aplicabile specific sau în mod disproporţionat sectorului petrolier, cuprind: impozitele, taxele şi contribuţiile, tarifele aplicabile unui număr limitat de sectoare de activitate, cum ar fi sectorul energetic sau sectorul extractiv sau cele aplicabile unui număr limitat de operatori economici, definiţi pe baza unor criterii limitative, cum ar fi cifra de afaceri sau nivelul profilului".

Titularii de acorduri petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime şi/ sau titularii de acorduri petroliere offshore şi/ sau perimetre petroliere onshore de adâncime, aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare, mai prevede un alt amendament.

Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare. Modelul şi conţinutul declaraţiei privind impozitul asupra veniturilor suplimentare se stabilesc prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu