Se-ncing spiritele! Nicușor Dan anunță plângere la DNA pentru un prejudiciu de milioane de euro în mandatul Gabrielei Firea

Postat la: 13.05.2021 - 16:37

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat joi că a depus o plângere penală la DNA pentru un prejudiciu de câteva milioade de euro adus municipalității în mandatul Gabrielei Firea, prin compania municipală pentru cimitire, înființată de fostul edil. Nicușor Dan spune că nu poate oferi mai multe detalii, ținând cont de prevederile legale și de faptul că sunt implicate mai multe instituții publice.

"Am depus ieri la DNA o plângere referitoare la un prejudiciu important, estimat a fi de ordinul câtorva milioane de euro, pe care municipalitatea l-a înregistrat în perioada precedentei administrații. Fiind vorba de cimitirele din București, această schemă infracțională e cu atât mai cinică. Ținând cont de prevederile legale și de implicarea mai multor instituții publice în această chestiune, nu pot oferi acum alte detalii. Asigur însă bucureștenii că orice probleme de acest gen vor fi tratate cu toată seriozitatea, iar Primăria Capitalei va face toate eforturile pentru a recupera sumele de care a fost păgubită", a anunțat Nicușor Dan, pe Facebook.

Compania Municipală Cimitire București S.A. a fost înființată de Primăria Capitalei în mandatul Gabrielei Firea pentru a prelua atribuțiile unei alte instituții cu același obiect de activitate - Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane București. Libertatea a scris, în decembrie 2020, că la conducerea Companiei Municipale Cimitire SA earau oameni fără nicio pregătire în domeniu, cu meserii dintre cele mai diverse: o asistentă medicală, o fostă casieră, un arhidiacon, un lăcătuș mecanic, o profesoară de istorie și religie. Compania Municipală Cimitire - directorul general, Ștefan Rădulescu, are o indemnizație lunară de 14.496 lei/brut.

Compania a comunicat și lista cu cele mai mari salarii:

Diretor general adjunct - 2 posturi - 9.185 lei/brut
Șef serviciu/secție - 4 posturi - între 6.725 lei/brut și 7.940 lei/brut
Control financiar gestiune - 7.731 lei/brut
Consilier juridic - 2 posturi - între 6.838 lei/brut și 8.273 lei/brut.

Compania Municipală Cimitire București are 123 angajați și a avut un buget de salarii pe 2020 de 24.388.000 lei. Cele 20 de companii municipale înființate de fostul primar Gabriela Firea au acumulat datorii sau credite de peste 560 milioane lei către furnizori, ANAF, bugetul asigurărilor sociale, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro de la companii și de la Primăria Capitalei.

Câteva dintre companii au intrat deja în insolvență, altele au titluri executorii cu popriri pe conturi sau bunuri. Cele mai mari datorii sunt la Termoenergetica - 390 de milioane de lei, Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane - 48,4 milioane de lei și Compania Municipală Iluminat Public - 24,3 milioane de lei. În insolvență sunt: Compania Municipală Ecoigienizare și Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje. O parte din societăți acuză că au ajuns în această situație deoarece Primăria Capitalei nu a mai plătit facturile pentru serviciile prestate de companii.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu