­­Spitalul Regional este un proiect medical de importanta majoră pentru judetele Brașov, Covasna și Harghita

Postat la: 22.05.2024 - 00:00

În mandatele lui Adrian Veștea la conducerea administrației județene Brașov, alocările din bugetul propriu al Consiliului Județean pentru cele 5 spitale clinice de interes județean au atins maxime istorice, care, împreună cu fondurile europene și guvernamentale atrase, au transformat radical în bine sănătatea brașoveană, atât ca infrastructură, cât și ca dotări la cele mai înalte standarde.

O simplă comparație este edificatoare: dacă în 2014, alocările din bugetul propriu al Consiliului Județean pentru cele 5 spitale din subordine erau de 4.929.480 lei, în 2017 - primul an în care bugetul Consiliului Județean a fost elaborat de echipa condusă de mine, aceste alocări au crescut la 23.086.520 lei. În 2019, bugetul alocat Sănătății a crescut la 35.250.720 lei, pentru ca în 2020 să crească la un nivel record de 59.547.340 lei, în condițiile în care sistemul sanitar brașovean trebuia să lupte cu pandemia.

Spitalul regional va deservi atât Brașovul cât și județele Harghita și Covasna

"Pentru următorul mandat, mă voi concentra pe lucrările pentru spitalul regional, un proiect care va pune Brașovul pe harta țării și al întregii Europe la nivel medical. Sistemul sanitar brașovean a înregistrat progrese în ultimii 10 ani în ceea ce privește infrastructura și dotările, remarcându-se o amplasare majoră a dotărilor medicale de amploare în mediul urban, în special în municipiul Brașov", ne-a precizat președintele Adrian Veștea.

Infrastructura de sănătate a județului Brașov la nivelul anului 2023 se prezenta astfel din datele furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Brașov (DSP).

În anul 2023 Brașovul avea o rețea de 31 de unități sanitare cu paturi: 14 publice și 17 private. Toate aceste spitale au contractate servicii cu Casa de Asigurări de Sănătate Brașov cu excepția Sanatoriului de Nevroze Predeal și a Spitalului Militar de Urgență Regina Maria Brașov, acesta din urmă fiind în contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.

Una din cele mai importante unități sanitare din județ este Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, care are o tradiție de circa 50 ani de activitate. În anul 2023 Spitalul Clinic Județean de Urgență avea o structură aprobată de Consiliul Județean Brașov și avizată de Ministerul Sănătății - ce cuprindea un număr de 915 paturi spitalizare continuă, 24 paturi spitalizare de zi 8 paturi spitalizare de zipentru hemodializă.

Pe lângă acestea funcționează UPU-SMURD, laboratorul clinic de analize medicale, laboratorul de radiologie și imagistică medicală, farmacii cu circuit închis, serviciul de anatomie patologică, serviciul de Medicină Legală, ambulatorul integrat și ambulatorul de specialitate pentru sportivi. Spitalul funcționează în 4 Pavilioane: Central, Astra, Tractorul și parțial Mârzescu (în curs de eliberare corp B) Ca spital de urgență funcționează și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov. Totodată acesta joacă un rol interjudețean, asigurând asistența în domeniile: oncologie medicală, chirurgie plastică, ortopedie, hematologie și diabet atât pentru copiii din județul Brașov, cât și pentru cei din județele Covasna și Harghita.

De asemenea, în Brașov sunt 2 spitale publice ce fac parte din structurile altor Ministere: Spitalul General C.F. Brașov (Ministerul Transporturilor), spital pentru care Consiliul Județean a depus solicitare de preluare în conformitate cu OUG 41/2023 privind transferul rețelei sanitare a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii către alte ministere și instituții cu rețele sanitare proprii și Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria" Brașov (Ministerul Apărării Naționale).

"Spitale publice cu profil general funcționează în localitățile Codlea, Săcele, Rupea, Făgăraș, Zărnești, Victoria. Pentru aceste obiective, în următorul mandat, mă voi concentra în primul rând pe sporirea dotărilor din spitalele din orașele din județul Brașov - astfel, vom putea reduce presiunea de pe spitalele din municipiul Brașov. O lată direcție de acțiune este creșterea investiției pentru medicina de prevenție. Dacă vrem să avem grijă de brașoveni, trebuie să accesibilizăm medicina de prevenție. În termeni absoluți, cheltuielile totale cu asistența medicală preventivă pentru toate statele membre ale UE s-au ridicat la 49,9 miliarde EUR în 2020. Germania a cheltuit 13,9 miliarde EUR pentru asistența medicală preventivă, înregistrând cea mai mare valoare dintre statele membre; a fost, de asemenea, singurul stat membru care a cheltuit mai mult de 10 miliarde EUR. Prin investițiile în medicina de prevenție, vrem să ne concentrăm pe parteneriate cu UAT-urile din județ pentru finanțarea dotării cabinetelor școlare, ca un prim pas în prevenție și educație sanitară. Nu ne mai dorim să fim la coada Europei în ceea ce privește cheltuilile alocate mediciniei de prevenție în special și medicinei în general", a adăugat sigur pe sine profesionistul Adrian Veștea.

Spitale de monospecialitate sunt: Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie "dr IA Sbârcea" Brașov, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov.

Servicii medicale decontate de CASJ Brașov sunt asigurate și în cadrul spitalelor private care acoperă o bună parte din serviciile spitalicești necesare populației, însă de multe ori implică o coplată care le face inaccesibile majorității populației.[1] Cele mai multe unități sanitare din sectorul privat sunt amplasate în mediul urban, cu o excepție: Asociația Centrul Rezidențial pentru Vârstnici Maria Sânpetru.

Marian Gârleanu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu