Suspiciuni legate de teza de doctorat a Ministrului Apărării. Angel Tâlvăr nu figurează că ar fi intrat în Arhive!
Postat la: 16.11.2022 - 14:26
Teza de doctorat a ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, ridică suspiciuni legate de modul în care a fost realizată. Documentele Arhivelor Naționale - secția Vrancea arată că numele lui Angel Tîlvăr nu apare în registrul de cercetare a documentelor citate în teză. În schimb, apare numele actualului șef al Secției Istorie a Muzeului Vrancea, Ionuț Iliescu.
Ionuț Iliescu a declarat pentru G4Media că a făcut cercetarea în Arhivele Naționale Vrancea pentru teza de doctorat "Relații româno - israeliene în perioada comunistă" a lui Angel Tîlvăr și spune că „era sarcină de serviciu trasată de conducerea instituției", în speță fostul director, Horia Dumitrescu.
Teza de doctorat conține mai multe trimiteri la fondul Poliției Focșani Dosar 15/1947, Dosar 39/1948, Fondul Prefecturii Județului Putna, Dosar 108/1947, Fond Comitetul Județean Putna al PCR dosar 32/1948, Fondul Comitetului Evreiesc Putna, dosar 10/1950 și fondul Comitetului Raional de Partid Focșani Dosar 19/1952.
În toate aceste dosare, numele de Angel Tîlvăr nu figurează la registrul de cercetători de la prima filă din dosar, ci apare, de fiecare dată, numele lui Ionuț Iliescu, angajatul Muzeului.
„Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr nu este acuzat în mod oficial (adică de instituții ale statului, n.r.) de nimic", a spus pentru „Europa Liberă" liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, totodată purtător de cuvânt al formațiunii.
Parlamentarul face trimitere la faptul că dosarul în urma căruia a fost analizată și această speță a fost clasat, pe rând de DNA Galați și ulterior de către Parchetul Vrancea.
Acuzele lansate în spațiul public de actuali sau foști angajați ai muzeului Vrancei - cum că personalul muzeului, în frunte cu fostul director, ar fi scris lucrarea de doctorat a lui Angel Tîlvăr, parlamentar la acea vreme - sunt parte a unei situații tensionate care ar fi existat între aceștia și conducerea instituției, adaugă el.
„Fiecare poate să spună ceva, dar ar trebui totuși când ne referim la persoane care reprezintă statul român, aceste chestiuni să fie fundamentate. Când există un astfel de conflict, între angajați și conducere, pot apărea tot felul de afirmații, când aduci astfel de acuzații trebuie să ai însă argumente și dovezi", a declarat el.
Radu Oprea a ținut să menționeze că nu există în acest moment o poziție discutată în cadrul partidului și că exprimă mai degrabă poziția proprie, inclusiv de colaborator al ministrului în Parlament.
El a mai spus că îl apreciază pe Angel Tîlvăr tocmai pentru aplecarea spre studiu și meticulozitatea sa.
„Opinia mea despre Angel Tîlvăr este cea a una de om profesionist, un care știe, citește foarte mult, studiază foarte mult, e în natura firii lui, să studieze, să citească, să aprofundeze lucrurile. De aceea eu am foarte mari dubii legat de acele acuze. Dar sunt subiectiv, am lucrat cu el, ca senator și pe documente ale partidului", a spus Radu Oprea.
Întrebat de ce PSD nu a ales un candidat mai puțin atacabil pentru un portofoliu cu importanță aparte în condițiile războiului din Ucraina și dacă formațiunea ar fi avut destui candidați eligibili, liderul senatorilor PSD a evitat să ofere un răspuns clar.
El a dat de înțeles că Angel Tîlvăr a fost cea mai bună opțiune și ar fi de fapt familiarizat cu specificul militar, chiar dacă „dintr-o perspectivă civilă".
„Nu e puțin lucru că e șeful delegației parlamentare a României la NATO (din 2022, n.r.) și șeful unei comisii a tuturor delegațiilor parlamentare la NATO (începând cu 2020, n.r.). E singurul român într-o astfel de poziție, câștigată pe meritele lui, nu era un loc al României, sau al unei formațiuni".
În concluzie, actualul ministru este „foarte potrivit pentru acest Minister", iar formațiunea nu a luat în calcul în acest moment niciun alt posibil înlocuitor, în ciuda controverselor din prezent, a conchis Radu Oprea.
Angel Tîlvăr este al patrulea membru al Guvernului a cărui integritate academică ridică semne de întrebare. Au fost acuzați de plagiat premierul Nicolae Ciucă, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu - care a și demisionat - și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu