Umaniștii cer consens politic pentru stoparea îndatorării excesive

Postat la: 22.03.2023 - 09:13

Datoria externă a României se rostogolește într-un ritm accelerat, iar PUSL atrage atenția că trebuie gândită urgent o strategie pentru a reduce gradul de îndatorare.

Într-o scrisoare adresată președinților principalelor partide politice, guvernatorului BNR Mugur Isărescu și ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, PUSL invită la un acord și un proiect comun în vederea identificării soluțiilor pentru reducerea datoriei externe.

„Partidul Umanist Social Liberal a adresat invitații către principalii actori politici și statali, în vederea elaborării unei strategii naționale în ceea ce privește politicile economice ale României.

Mai exact, PUSL propune organizarea unui grup de dezbatere pe marginea datoriei externe a României, un subiect extrem de important datorită impactului pe care îl are atât asupra cetățenilor, cât și al instituțiilor publice.

Specialiștii PUSL au analizat datoria externă a României și execuția bugetară a acesteia pe luna ianuarie și au constatat că numai dobânzile se ridică la cca 600 de milioane de euro. Extrapolând pe tot anul 2023, numai această dobândă se ridică la peste 7 miliarde de euro. La aceste sume se adaugă și ratele scadente.

Contextul internațional volatil, reflectat în creșterea costurilor de împrumut, impune, mai mult ca oricând, necesitatea unei politici de îndatorare echilibrată în raport cu nevoile de dezvoltare ale României", arată PUSL într-un comunicat de presă.

Datoria externă totală a României a crescut în 2022 la 142,7 mld. euro, cu peste 6 mld de euro, arată cele mai recente date publicate de BNR.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu