"Blestemul" Larisei Iordache: Povestea teribilă a unei cariere marcate de probleme de sănătate

Postat la: 04.08.2021 - 06:48

România şi-a pus mari speranţe în Larisa Iordache (25 de ani), în vederea cuceririi unei medalii, în a doua săptămână a Jocurilor Olimpice. Din păcate, deplasarea gimnastei în Japonia s-a dovedit a fi un coşmar.

La scurt timp după ce a ajuns, la Tokyo, Federaţia Română de Gimnastică a anunţat că Larisa va renunţa la trei din patru aparate, urmând să concureze doar în finala de la bârnă, unde a ajuns cu al 4-lea punctaj (14,133). Încă de atunci, s-a spus că Iordache a suferit o accidentare în calificări, fiind diagnosticată cu o entorsă metatarsiană. Luni, cu 24 de ore înainte de finala de la bârnă, antrenorul Cristian Moldovan a venit cu alte veşti proaste: „O doare piciorul, nu poate să împingă în el pentru coborâre şi pentru flick-flack-ul de 360 de grade. Sperăm să mai scadă intensitatea durerii. La mijloc e şi o artroză, care deja exista la gleznă, în afara leziunii de acum".

Chiar dacă antrenorul Larisei a exclus ca aceasta să renunţe la finala de la bârnă, ieri dimineaţă, cu două ore înainte de concurs, exact asta s-a întâmplat! Iar această lovitură a întregit un an de coşmar pentru Iordache, a cărei mamă a decedat, la finalul lunii iunie, cu o lună înainte de startul Jocurilor Olimpice! Drama e că această accidentare, care i-a răpit şansa de a mai cuceri o medalie olimpică, e doar ultima, dintr-o serie lungă de probleme medicale, care au marcat cariera Larisei, în momentele decisive. Iordache s-a confruntat cu o accidentare şi la JO 2012 de la Londra. În care a şi cucerit singura medalie olimpică din palmaresul ei, bronzul cu echipa feminină.

Seria accidentărilor grave suferite de Larisa Iordache a continuat la Campionatele Mondiale din 2017. Aici, gimnasta legitimată la clubul Dinamo s-a „rupt" la încălzire şi a fost scoasă din sală în scaunul cu rotile! Diagnosticul? Ruptură de tendon ahilian stâng. Ulterior, Larisa a fost supusă la trei intervenţii chirurgicale, ultima având loc la o clinică din Viena, în septembrie 2018. Abia după această operaţie, Iordache s-a reapucat de gimnastică, având obiectivul de a participa la JO 2020. Din nou însă, planurile ei au fost date peste cap de noi probleme medicale!

Revenirea ei la un concurs, în octombrie 2020, a trebuit să fie amânată, după ce a fost diagnosticată cu COVID-19. Abia în noiembrie, românca a reuşit să concureze la Campionatele Naţionale, unde s-a clasat pe 4. Apoi, la Europenele de la Mersin (Turcia), în decembrie 2020, a cucerit patru medalii: argintul cu echipa României, două medalii de aur la bârnă şi la sol, plus un argint la sărituri. Astfel, cu 16 medalii europene în palmares, a devenit cea mai titrată gimnastă din România, la competiţiile continentale.

Larisa Iordache şi-a asigurat prezenţa la Tokyo, pe ultima sută de metri, în luna aprilie a acestui an. Atunci, ea a concurat la Europenele de la Basel, unde au fost peste 110 gimnaşti, din 32 de ţări. S-au pus la bătaie doar două locuri la feminin şi două la masculin pentru JO 2020. Iordache a reuşit să prindă unul dintre aceste locuri, deşi, din nou, a avut probleme de sănătate.

„Larisa a concurat, nefiind în cea mai bună formă fizică. A luptat cu propriul organism şi a tras până la capăt. De ce spunem asta? Pentru că Larisa a avut parte de o seară grea, o seară în care a ajuns la spital, cu febră, dureri şi stare generală proastă. Primele investigaţii au dezvăluit o infecţie la nivelul rinichilor", a dezvăluit Federaţia Română de Gimnastică (FRG), pe pagina ei de Facebook. De altfel, după ce a obţinut biletele pentru JO 2020, Iordache a şi renunţat la finalele de la individual-compus, sol şi bârnă, din cauza infecţiei de la rinichi.

La câteva ore după ce a apărut vestea retragerii Larisei, înaintea finalei de la bârnă, doctorul Dan Tănase, medic primar Ortopedie, coordonator al lotului olimpic, a explicat ce s-a întâmplat cu gimnasta de 25 de ani. „Larisa Iordache are o entorsă mediotarsiană la piciorul drept, care n-a putut fi ameliorată, în ultima săptămână. S-au încercat toate protocoalele medicale existente, tratament cu antiinflamatorii, inclusiv s-au făcut toate investigaţiile posibile. Are nevoie de minimum două săptămâni de pauză. Entorsa e cu atât mai problematică, cu cât e apărută peste o artroză cauzată de activitatea de performanţă", a spus medicul Dan Tănase.

În schimb, Clubul Sportiv Dinamo, unde e legitimată Larisa, a avut o altă versiune, publicată pe pagina de Facebook, printr-o postare intitulată „Adevărul despre glezna Larisei". „Cu acordul Larisei prezentăm diagnosticul primit de ea, la Tokyo, după investigaţiile efectuate în ziua calificărilor. Nu este vorba despre o simplă entorsă (care între timp s-a recuperat), ci despre o problemă mult mai profundă: osteoartrită la glezna piciorului stâng. Dicţionarul medical: «Osteoartrita este o afecţiune în care cartilajul protector al suprafeţelor articulare se deteriorează, odată cu trecerea timpului. Osteoartrita, denumită şi boala articulară degenerativă sau osteoartroză, reprezintă cea mai frecventă formă de artrită şi este principala cauză a durerii şi invalidităţii, în rândul persoanelor mai în vârstă»", a fost un fragment din postarea Clubului Sportiv Dinamo.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu