Cel mai ciudat stadion din lume: tribunele nu sunt orientate spre teren

Postat la: 03.06.2023 - 11:21

Stadionul Mmabatho din Africa de Sud este renumit pentru designul său neobișnuit, care include tribune ridicate care nu sunt orientate spre teren, ci spre alte tribune.

Construit în 1981, în perioada apartheidului, stadionul Mmabatho este adesea citat ca un exemplu de design arhitectural nepractic. A fost comandat de guvernul lui Lucas Mangope, care conducea Bantusan Bophuthatswana, și proiectat de arhitectul israelian Israel Goodovitch și de inginerul Ben Abraham. Aceștia au venit cu un concept neconvențional care a mers împotriva aproape tuturor principiilor de bază ale designului de stadion, și nu într-un mod bun. Cu toate acestea, se pare că autorităților le-a plăcut ideea și au mers mai departe cu construcția. După ce a fost inaugurat, nu a durat mult timp până când oamenii și-au dat seama că tribunele sale ciudat de înalte nu ofereau cea mai bună priveliște a acțiunii de pe teren și că, de fapt, îi obligau să întoarcă capul într-o parte pentru a urmări meciul.

Situat la 300 km de Johannesburg, aproape de granița Africii de Sud cu Botswana, stadionul Mmabatho este al cincilea cel mai mare stadion al națiunii africane, dar este foarte rar folosit în zilele noastre din cauza designului său nepractic. Acesta a fost casa echipei Mmabatho Kicks din actuala defunctă Bophuthatswana Professional Soccer League, dar odată ce epoca Bantusan s-a încheiat, echipele și evenimentele au migrat către alte locații, scrie odditycentral.com.

Designul neobișnuit și experiența slabă de vizionare au fost principalul motiv pentru care Mmabatho a fost ingorat în timpul Cupei Mondiale FIFA 2010, atât pentru meciurile oficiale, cât și ca teren de antrenament. Singura acțiune pe care o vede în aceste zile implică meciuri ocazionale de caritate și meciuri pe teren neutru între cluburile de fotbal din Africa de Sud.

Structura de 59.000 de locuri este cel mai adesea descrisă ca fiind "curioasă", "ciudată" și chiar "bizară", dar unii o consideră de fapt o operă de artă și chiar o compară cu o lalea înflorită. Din păcate, unghiurile ascuțite, geometria ciudată și faptul că tribunele sunt prea departe de teren fac din Mmabatho un stadion slab, cel puțin în ceea ce îi privește pe fani.

Oricât de îndrăzneț ar fi designul lui Mmbatho, lipsa flagrantă de funcționalitate a relegat acest stadion masiv la rangul de monument al unei epoci trecute, spune odditycentral.com.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu