Djokovic, vaccinul anti-covid și post-adevărul!

Postat la: 02.06.2022 - 20:13

Rafael Nadal, cel mai titrat jucător din istoria Roland Garros cu 13 trofee la activ l-a învins marți, în sferturile de finală, pe Novak Djokovic. Deși Djokovic este campionul en-titre de la Roland Garros, acesta a avut parte de un tratament deosebit din partea spectatorilor, aceștia huiduindu-l încă de la începutul meciului.

La conferința de presă de la final, Nadal a uitat să vorbească despre faptul că fanii de pe Philippe Chatrier l-au huiduit pe Djokovic. În schimb, acesta le-a mulțumit suporterilor pentru sprijinul acordat. Djokovic nu a avut parte de fluierături doar la începutul partidei. În setul 4, după un voleu ratat, sârbul a fost imediat huiduit la scenă deschisă de fanii prezenți la confruntarea cu Nadal. Mai mult, acestia au izbucnit în urale, ca la un meci de fotbal, după majoritatea punctelor câștigate de Rafael Nadal, indiferent dacă acestea veneau după lovituri direct câștigătoare sau după greșeli făcute de Novak Djokovic. Un gest total lipsit de fair-play. Atât în sport, cât și în viață, nu este normal să te bucuri de răul altuia. Ba din contră, scrie Andrei Gușă pe Solidnews.

Declarațiile de după meci

„Publicul a fost incredibil, încă de la începutul turneului. De fapt, nu ştiu ce să spun. Cred că ei ştiu că nu voi mai fi aici, cum să spun, pentru mult, mult timp. Aşa că este greu de descris să joc aici, în cel mai important loc pentru mine şi să simt sprijinul publicului. Vreau să le mulţumesc.", a declarat Nadal.

În schimb, momentul a fost unul dezamăgitor pentru fostul mare campion John McEnroe. „Niciun alt jucător nu s-a confruntat cu o adversitate mai mare! E nedrept! Trebuie să spun asta. Acest om a transformat lămâile în limonadă mai des decât orice alt jucător din istoria tenisului. Dacă nu crezi că îl deranjează astfel de reacții, înseamnă că ești nebun! Novak e atât de puternic din punct de vedere mental, încânt poate să facă față unor astfel de situații. Cumva, își canalizează mânia și frustrarea. Consideră că este o mare lipsă de respect. Și eu cred la fel!", a afirmat McEnroe, pentru Eurosport.

Djokovic, huiduit din cauza faptului că e nevaccinat?

Novak Djokovic este campionul Roland Garros en-titre. Mai mult, este indiscutabil unul dintre cei mai mari eroi din istoria tenisului, cu 20 de titluri de mare slam câștigate, la egalitate cu Federer. Gestul fanilor francezi este unul care dovedește lipsa oricărei urme de respect pentru tenis. Dar ce motiv ar avea aceștia să facă așa ceva? Pentru că, ar fi o nebunie ca aceștia să-l huiduie pe Djokovic pentru randamentul sportiv pe care l-a dat. Este totuși, numărul 1 mondial. Mai departe, nu ar avea cum să-l antipatizeze nici din cauza stilului său de joc. Pentru că Djokovic este, nu-i așa, campionul en-titre al concursului lor preferat. Și atunci ar rezulta faptul că este ceva greșit cu concursul. Ipoteza mea neverificată este că aceștia îl urăsc din cu totul alt motiv. Și anume pentru că este diferit de ei. În ce sens diferit? Din cauza faptului că este ortodox? Era ortodox și anii trecuți, și nu a fost huiduit pentru asta. Pentru că nu mănâncă gluten? Nu e un motiv să fie huiduit. E ... nevaccinat? Bingo! De ce cred în această ipoteză? Ei bine, l-a fel s-a întâmplat și la Australian Open. (https://solidnews.ro/sport/2022/01/31/mai-merita-australienii-sa-gazduiasca-un-grand-slam/?amp) Probabil oamenii vaccinați - sau suporterii jucătorilor vaccinați - îl urăsc pe Djokovic din cauza faptului că are aceleași drepturi ca și ei, deși e nevaccinat. Pentru că, nu-i așa, acesta a fost motivul pentru care multă lume s-a vaccinat. Pentru drepturi suplimentare. Un adevărat pact cu diavolul. Iar acum au realizat că și-au vândut sufletul pentru câteva luni suplimentare de mers la terasă și prin vacanțe fără restricții. Iar acum și Djokovic, poate să meargă din nou la aceleași terase. Fără să prezinte nici un certificat. Și fără să fi făcut nici o concesie. Trist.

Cum rămâne cu onoarea?

Cea mai mare valoare intrinsecă a sportului este fair-play-ul. Fără fair-play, acesta nu mai are nici o valoare. Mai departe, valorile pe care sportul le promovează sunt onoarea, respectul, prietenia, modestia și generozitatea. Sportul este - sau ar trebui să fie - o competiție corectă, un model pentru competițiile reale din viață, spre care acestea ar trebui să tindă asimptotic. Din păcate, se pare că lucrurile se petrec invers. Sportul devine din ce în ce mai murdar, mai politizat și mai îndepărtat de valorile pe care le promovează. Iar gestul fanilor francezi este impardonabil. Chiar dacă aceștia erau fanii lui Nadal, nu este posibil să nu arate urmă de respect pentru adversarul acestuia. Indiferent dacă era vorba de un biet junior care a intrat în arena leilor, sau de unul dintre cei mai mari campioni din istoria tenisului, cum e Djokovic, spectatorii trebuie să dea dovadă de respect. Djokovic este și va rămâne un mare erou al zilelor noastre, un adevărat OM care a avut curajul să se ia la trântă cu establishmentul pentru ca noi toți să ne putem păstra drepturile. Și a avut acest curaj în ciuda consecințelor personale, a obstacolelor pe care le-a întâlnit pe drum, a pericolelor și a presiunilor. Să fim mândri pentru faptul că suntem contemporani cu acest om. Cât despre Nadal, declarația acestuia a fost lipsită de fair-play, de onoare si de respect pentru adversar. Gest laș, mai ales pentru un campion ajuns la apusul carierei. Acesta a ales sponsorii, în detrimentul valorilor, a libertății și a adevărului. Iar în acest moment, el pare să fie cel în avantaj, în contextul epocii post-adevăr în care trăim. Doar istoria va putea decide cine merita sau nu să fie huiduit, Djokovic sau Nadal.

P.S. Faptul că vecinul nostru, Djokovic, reușește să meargă înainte neclintit, este o rază de speranță pentru noi toți. Acesta nu se plânge, își păstrează caracterul intact, nu face nicio concesie iar atitudinea lui nu este în niciun fel influențată de fiasco-ul în care trăim. Să învățăm așadar să fim și noi Djokovic!

Andrei Gușă

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu