Suspiciuni majore legate de ultimele imagini cu tenismena chineză Peng Shuai. "Înregistrarea video nu este suficientă!"

Postat la: 21.11.2021 - 10:05

Imaginile cu tenismena Peng Shuai zâmbitoare au apărut sâmbătă seara, 20 noiembrie, în timp ce presiunea internaţională asupra Chinei este în creştere pentru a obţine informaţii despre soarta jucătoarei de tenis, informează AFP.

Peng Shuai, în vârstă de 35 de ani, fostă numărul 1 mondial la dublu şi vedetă în ţara ei, nu a mai avut nicio apariţie publică după ce l-a acuzat că a forţat-o să întreţină relaţii sexuale pe Zhang Gaoli, un fost oficial de rang înalt al Partidului Comunist, cu 40 de ani mai în vârstă decât ea. În mesajul postat la începutul lunii noiembrie pe contul său oficial de Weibo, care a fost rapid cenzurat, ea a descris o legătură amoroasă forţată cu un Zhang Gaoli căsătorit, înainte ca acesta să ajungă în funcţii înalte. În această postare, atribuită lui Peng Shuai, dar a cărei autenticitate AFP nu a putut-o verifica, jucătoarea a explicat că Zhang Gaoli a reluat contactul cu ea după ce s-a pensionat, în 2018, şi a menţionat că a avut loc un raport sexual "forţat". După acest mesaj, soarta lui Peng Shuai a constituit subiectul multor întrebări.

"În ultimele zile a rămas acasă, în deplină libertate, şi nu a vrut să fie deranjată", a declarat sâmbătă Hu Xijin, influentul redactor-şef al cotidianului chinez Global Time. Peng Shuai "va apărea în public în curând", a scris acesta în limba engleză pe Twitter (care este blocat în China), sâmbătă la prânz (ora Beijingului). Hu, care se prezintă drept un apropiat al regimului, a postat seara două înregistrări video cu jucătoarea "luând cina cu antrenorul şi prietenii ei într-un restaurant" din Beijing, despre care afirmă că au fost filmate în aceeaşi zi. AFP nu a putut confirma identitatea localului sau condiţiile în care au fost făcute înregistrările video. Hu Xijin nu a postat nimic pe acest subiect pe contul său de Weibo, în limba chineză.

În imagini, Peng Shuai apare lângă două femei tinere, în jurul unei mese cu mâncare şi pahare de vin, într-un loc zgomotos. Un bărbat este aşezat în faţa jucătoarei, iar conversaţia are drept subiect meciurile de tenis. "Mâine este 20 noiembrie", spune bărbatul, corectat imediat de un comesean: "Este 21 noiembrie". Conversaţia, care pare a fi pusă în scenă, este filmată cu telefonul mobil de o persoană neidentificată. Peng Shuai pare relaxată.

Într-o declaraţie dată publicităţii sâmbătă, preşedintele WTA Steve Simon a apreciat drept pozitivă apariţia acestor imagini, dar a precizat că "înregistrarea video nu este suficientă" pentru a arăta că Peng Shuai este "liberă în deciziile şi acţiunile sale". Steve Simon s-a declarat, în continuare, "îngrijorat de sănătatea şi siguranţa lui Peng Shuai". Patru fotografii ale campioanei, presupuse a fi de dată recentă, au fost publicate ulterior pe contul de Twitter @shen_shiwei, etichetată de reţeaua de socializare ca fiind entitate media controlată de stat în China.

AFP nu a reuşit să stabilească în mod independent când au fost făcute aceste fotografii, iar solicitările de explicaţii adresate deţinătorului contului au rămas fără răspuns. Într-una din poze, jucătoarea apare zâmbind cu o pisică în braţe în ceea ce pare a fi propria locuinţă. Pe fundal sunt vizibile jucării din pluş, un trofeu, un drapel al Chinei şi acreditări. O altă fotografie este un selfie în care Peng Shuai ţine o figurină din Kung Fu Panda. În fundal se vede o poză cu Winnie the Pooh.

Contul de Twitter care le-a publicat, scrie, în limba engleză, că aceste fotografii au fost postate în privat de jucătoare pe o reţea de socializare pentru a le ura un "week-end plăcut" persoanelor din lista sa de contact. Cazul Peng Shuai este cenzurat în China, iar persoanele din anturajul jucătoarei de tenis au refuzat să comenteze. Fostul viceprim-ministru Zhang Gaoli, unul din cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei în perioada 2013 - 2018, nu a reacţionat public la acuzaţiile care i-au fost aduse de Peng Shuai.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu