Un candidat la președinția Federației Române de Gimnastică are un trecut penal care ne-ar putea izola total față de organizmele internationale
Postat la: 15.04.2025 - 01:51
Ingrid Vasilica Istrate, candidat la funcția de președinte avut în trecut un dosar penal, iar unul dintre cele mai mediatizate cazuri a fost condamnarea din 2016 pentru conflict de interese, când era director la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Onești.
În acel context, ea a primit o pedeapsă constând în 3 luni de închisoare cu suspendare. Acest "cazier" etic și moral (pentru ca din punct de vedere juridic s-a prescris) poate avea un impact semnificativ, în special la nivel internațional, asupra imaginii Federației Române de Gimnastică. Organizațiile internaționale, cum ar fi Federația Internațională de Gimnastică (FIG) și Comitetul Olimpic Internațional (CIO), pun un accent major pe integritate, transparență și etică. Prezența unui candidat cu antecedente penale - chiar dacă pedeapsa a fost suspendată și nu s-a produs executarea efectivă a pedepsei - poate ridica semne de întrebare privind respectarea acestor principii în cadrul conducerii unei federații naționale.
În ochii partenerilor și al organismelor internaționale, selecția unui lider cu un trecut controversat poate fi interpretată ca un semn al problemelor de guvernanță și administrare la nivel național. Astfel, partenerii strategici, sponsorii și colaboratorii ar putea fi precauți în stabilirea unor relații strânse cu FRG, temându-se că reputația organizației ar putea fi compromisă. Publicațiile internaționale de sport și canalele media dedicate competițiilor globale urmăresc cu atenție orice semn de nereguli în administrația sportului. O condamnare penală din trecut, chiar și pentru un delict de conflict de interese, poate fi reactivată în raportările internaționale și poate alimenta o narațiune negativă asupra modului în care FRG se gestionează.
O astfel de situație poate conduce la întrebări legate de modul în care se iau deciziile în cadrul FRG. Alte federații și instituții pot deveni reticente în stabilirea unor proiecte comune sau în cooperarea pe termen lung, din teama că lipsa unei etici administrative riguroase poate afecta solidaritatea și transparența în sportul global. FIG, CIO și alte organisme internaționale așteaptă de la federațiile naționale să se supună unor standarde înalte de etică și transparență. Prezența unui președinte cu un istoric penal ar putea ridica semne de întrebare privind respectarea acestor standarde, ceea ce ar putea afecta evaluarea și chiar eligibilitatea FRG în anumite programe de finanțare sau proiecte comune.
În negocierile pentru parteneriate sau acorduri de sponsorizare internaționale, potențialii parteneri pot solicita asigurări suplimentare privind integritatea decizională și bunăstarea organizației. Orice suspiciune legată de conflictul de interese poate deveni un punct de barieră în atragerea de fonduri sau în stabilirea unor colaborări de lungă durată. Dacă s-ar constata că deciziile luate sub conducerea unui lider cu antecedente controversate afectează imparțialitatea competițiilor sau integritatea proceselor de selecție, FIG sau alte organisme ar putea lua măsuri de monitorizare mai strictă. Aceste măsuri ar putea varia de la avertismente la restricții privind participarea în anumite competiții internaționale.
Pentru sponsorii internaționali, asocierile se bazează pe imagini de succes și pe administrarea unei conduite etice solide. Un lider cu un trecut juridic controversat poate descuraja investițiile, deoarece sponsorii sunt preocupați de orice risc de asociere cu practici administrative discutabile. Instituțiile internaționale care acordă fonduri sau granturi pentru dezvoltarea sportului pot solicita evaluări stricte ale guvernanței. Istoricul penal al unui lider poate diminua șansele obținute de Federația Română de Gimnastică în fața concurenței internaționale, care se așteaptă la modele de administrare transparente și profesioniste.
În vârstă de 56 de ani, Ingrid Istrate ocupă în prezent postul de secretar general al FRG și este totodată directoarea Clubului Sportiv Municipal Onești din 2009. De partea cealaltă, fostul gimnast Ioan Suciu este în prezent vicepreședinte al FRG. Medaliat la Jocurile Olimpice de la Atena (1 bronz), la Campionatele Mondiale (1 argint) și Europene (4 aur și 2 argint), Suciu (47 ani) este la a doua candidatură la președinție. El a candidat și la alegerile din 2020, când a fost învins de actuala președintă, Carmencita Constantin, cu 16 voturi la 28.
Pentru cele două posturi de vicepreședinte al FRG vor candida la alegerile din 25 aprilie Alina Drăgan, Gina Groza Gogean, Silvia Stroescu, Adrian Durlă și Cristian Moldovan. De asemenea, pentru cele trei posturi de membru al Comitetului Executiv - categoria personalități - au fost validați Corina Ungureanu, Simona Rus, Nicolae Valerian Forminte, Ionuț Corlaci și Tiberiu Tănase, iar pentru cele 4 posturi de membru la categoria antrenori: Angela Cacoveanu, Liliana Cosma, Ramona Haidu, Flori Iordache, Mariana Mezei, Daniela Trandafir, Florin Cotuțiu, Adrian Sandu, Ciprian Hegyi, Cosmin Rad și Valentin Badea. Adunarea Generală Ordinară și de Alegeri a Federației Române de Gimnastică va avea loc pe 25 aprilie, de la ora 11:00, în Sala Amfiteatru a Casei Olimpice din Capitală.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu