Alertă la NASA, SUA-Rusia gata de coliziune deasupra Pământului: Posibil eveniment catastrofal VIDEO

Postat la: 29.02.2024 - 10:53

Alerta dată de NASA anunță că există posibilitatea ca doi sateliți, unul din SUA și celălalt din Rusia, să se ciocnească între ei, la 600 de kilometri deasupra Pământului.

Este așteptată o "coliziune potențială" între sonda spațială a misiunii Thermosphere Ionosphere Mesosphere Energetics and Dynamics (TIMED) și satelitul rusesc Cosmos 2221, în atmosfera Pământului, pe 28 februarie 2024, potrivit Mint.

„Se așteaptă că cele două nave spațiale nemanevrabile vor face cea mai apropiată trecere la aproximativ 1:30 am Eastern Time (EST) (9:30 la București), miercuri, 28 februarie, la o altitudine de aproximativ 373 de mile (600 km)", a spus NASA într-un comunicat inițial. Scenariul se poate schimba de la o oră la alta.

Departamentul american al Apărării monitorizează situația, a adăugat agenția spațială. „Deși se așteaptă ca navele spațiale să se rateze una de cealaltă, o coliziune ar putea duce la o generare semnificativă de resturi. NASA și Departamentul Apărării vor continua să monitorizeze situația", a anunțat NASA.

O coliziune a două nave spațiale la o altitudine de 600 km ar putea duce la generarea de resturi semnificative, prezentând riscuri suplimentare pentru alți sateliți și nave spațiale pe orbite similare, au spus experții.

Scenariul potențial al unei cascade de resturi de sateliți pe orbita joasă a Pământului (zona spațiului aflată la 1.200 de mile sau 2.000 km de Pământ) se numește sindromul Kessler și a fost descris în filmul din 2013 „Gravity", un thriller cu Sandra Bullock, George Clooney și Ed Harris.

Nava spațială a misiunii Thermosphere Ionosphere Mesosphere Energetics and Dynamics (TIMED) a NASA (lansată pe 7 decembrie 2001) joacă un rol crucial în înțelegerea noastră a atmosferei superioare a Pământului. Misiunea TIMED studiază influența Soarelui și a activității umane asupra mezosferei Pământului și a termosferei/ionosferei inferioare.

Regiunea este o poartă de acces între Pământ și spațiu, unde energia Soarelui este depusă pentru prima dată în mediul Pământului, făcând misiunea TIMED vitală pentru înțelegerea dinamicii atmosferice.

Dezvoltat parțial de Johns Hopkins APL, setul de date inegalabil al misiunii de 20 de ani a oferit perspective cruciale despre vremea spațială, clima Pământului și evoluția atmosferelor planetare.

Cosmos 2221 este un satelit rusesc, care a fost lansat în 1992 pentru supraveghere și alte scopuri militare. Cosmos 2221 a fost un satelit rusesc ELINT (Electronic and Signals Intelligence) lansat din cosmodromul Plesetsk.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu