Aromele de fum pentru brânză, carne și pește, interzise în toate statele UE. Când va intra în vigoare măsura

Postat la: 05.08.2024 - 13:34

Folosirea aromelor de fum în prepararea produselor din brânză, carne și pește a fost interzisă de Comisia Europeană. Decizia a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

"Produsele alimentare care conțin produsele primare de arome de fum SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 sau SF-009 care respectă dispozițiile prevăzute pentru respectivele produse primare de arome de fum din lista Uniunii înainte de 21 august 2024 pot continua să fie introduse pe piață și să rămână pe piață până la data durabilității minimale sau până la data-limită de consum dacă sunt introduse pe piață înainte de următoarele date:

- 1 iulie 2029 pentru categoriile de produse alimentare 1.7 (Brânză și brânzeturi), 8 (Carne), 9.2 (Pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv crustacee și moluște), 9.3 (Icre) și subcategoriile corespunzătoare acestora;

- 1 iulie 2026 pentru toate celelalte categorii de produse alimentare", se arată în decizia emisă de Comisia Europeană, publicată în Jurnalul Oficial al UE.

Termenul „preparate" înseamnă amestecuri de arome de fum sau amestecuri de una sau mai multe arome de fum cu alte ingrediente alimentare, cum ar fi arome, aditivi alimentarei, enzime sau substanțe suport, pentru a facilita depozitarea, comercializarea, standardizarea, diluarea sau dizolvarea acestora, precizează Comisia Europeană.

Comisia a mai anunțat că Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/2067 al Comisiei din 31 iulie 2024 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 1321/2013 în ceea ce privește eliminarea rubricilor SF-001-SF-010 din lista Uniunii cu produse primare de arome de fum autorizate intră în vigoare în a 2-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE, devenind obligatoriu în toate statele membre.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu