Asta-i adevaratul pericol al omenirii: Plastic găsit în 60% din plăcile extrase din artere înfundate. Nu ai cum sa te feresti!

Postat la: 07.03.2024 - 17:08

Microparticule de plastic au fost descoperite în aproape 60% din plăcile extrase din artere înfundate ale unor oameni, potrivit unui studiu realizat în Italia, transmite publicația Science Alert.

Extragerea de plăci din artere înfundate este o procedură care se numește endarterectomie carotidiană. Aceasta reduce riscul de accident vascular cerebral.

O echipă de cercetători, condusă de Raffaele Marfella, de la Universitatea din Campania, Napoli, a vrut să afle dacă riscul de accident vascular cerebral, dar și de infarct sau moarte, este sau nu mai mare la oamenii în ale căror plăci a fost descoperit plastic.

Oamenii de știință au urmărit 257 de pacienți timp de 34 de luni și au descoperit că aproape 60% dintre ei aveau microparticule de polietilenă în plăcile din artere. Mai mult, 12% aveau și urme de clorură de polivinil (PVC) în depozitele de grăsime. Polietilena este cel mai popular tip de plastic din lume și este folosit pentru producția de pungi de unică folosință sau sticle. PVC-ul este folosit, printre altele, în instalațiile sanitare.

Marfella spune că datele sugerează că persoanele expuse la poluare cu plastic prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare. Probabilitatea să sufere un accident vascular cerebral, un infarct sau să moară a fost, în cele 34 de luni în care au fost monitorizați, de două ori mai mare la pacienții în ale căror artere a fost descoperit microplastic, comparativ cu persoanele care nu aveau urme de plastic în artere sau ale căror plăci au fost înlăturate.

Poluarea cu acest material reprezintă o problemă majoră. În februarie, o echipă de cercetători de la Universitatea din New Mexico a anunțat că a descoperit particule de plastic în toate cele 62 de placente umane analizate. Din păcate nu ai cum sa te feresti de microplastic, s-a descoperit in toate produsele ingerate si nu poate fi eliminat.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu