Au fost găsite fermele de troli folosite în campaniile pentru prezidențiale. "Toate au fost blocate"

Postat la: 07.11.2024 - 14:26

Zeci de conturi ale unor „rețele organizate care încearcă să obțină conținut ilegitim pentru a promova un anumit candidat" la alegerile prezidențiale au fost blocate joi, 7 noiembrie, a anunțat Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan. Meta, care deține Facebook și Instagram, anchetează cazul, iar ministrul a confirmat că ar fi vorba de mai mulți candidați la președinție, dar nu și de liderul PSD: „Ciolacu nu folosește astfel de tehnici".

„Astăzi în România au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe rețele organizate care încearcă să obțină conținut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aceste alegeri prezidențiale și parlamentare. Toate aceste conturi au fost blocate, au fost identificate aceste rețele care în integralitatea lor au fost blocate", a anunțat ministrul Bogdan Ivan.

Potrivit ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, în spatele fiecărui avatar au fost descoperite alte zeci sau chiar sute de conturi.

Solicitarea autorităților române către marile companii Meta și TikTok a venit după ce au existat discuții în spațiul public cu privire la ferme de boți care ar încerca să influențeze alegerile din România.

Ministrul Digitalizării a mai declarat că investigația continuă la nivelul Meta, urmând să se afle și cine sunt administratorii acelor rețele.

„În momentul de față investigația continuă la nivelul Meta, urmând ca astăzi să transmit mai departe către instituțiile abilitate, solicitarea ca ele să intervină să solicite IP-uri și să identifice și din punct de vedere fizic care sunt administratorii acelor rețele și automat să le destructureze și din punct de vedere logistic la nivelul țării noastre. Ce vreau să fie foarte clar, că aceste lucruri există ceea ce a făcut premierul Marcel Ciolacu și anume să aducă în discuție în spațiul public această problemă e un semnal foarte puternic care s-a confirmat și care la rândul său a dus la destructurarea mai multor astfel de rețele care nu respectă legislația în vigoare și standardele aplicate tuturor platformelor de socializare," a transmis Bogdan Ivan.

„Cu siguranță că o parte din ceea ce au reușit să identifice cei de la Meta sunt inclusiv de competența Parchetului. Urmează să se stabilească la nivelul fiecărei instituții care sunt pașii pentru a ajunge acolo. (...) Noi am identificat din punct de vedere tehnic, cei la Meta au identificat faptul că există astfel de rețele, prima dată le-am blocat și vreau să fie foarte clar, orice încercare de a crea noi rețele va fi blocată în termen de ore, maxim câteva zile, iar mai departe pe canalul special creat pentru law-enforcement-ul din România în raport cu marile platforme pentru că e un canal separat la care nu am acces eu ca și instituție civilă, ei vor putea să ceară acele date foarte sensibile, IP-urile, localizarea acelor servere pe care s-au rulat respectivele programe," a mai afirmat Bogdan Ivan.

El a precizat că toate dispozitivele pe care s-au rulat respectivele programe sunt blocate, adică nu mai pot fi folosite acele telefoane sau servere, iar instituțiile statului urmează să încadreze fiecare faptă în funcție de gravitatea situației.

Ministrul Digitalizării a fost întrebat ce candidați la alegerile prezidențiale au folosit astfel de tehnici.

„Au fost mai mulți candidați, plângerile pe care le-am primit noi au vizat toți candidații pentru a fi verificați, dar în momentul de față nu toți candidații au folosit aceste...(...) Nu mi s-au transmis informații legate de un anumit candidat sau de alt candidat," a precizat Bogdan Ivan.

Întrebat dacă printre acești candidați se află și Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, ministrul Digitalizării a răspuns: „Nu, asta pot să vă spun sigur. Acum fac abstracție că sunt la Guvernul României. Echipa de campanie a premierului Marcel Ciolacu nu folosește astfel de tehnici pentru că noi suntem oameni corecți."

Ivan a explicat și de unde știe că Marcel Ciolacu nu a folosit această metodă.

„Pentru că am discutat și cu colegii mei și colegii mei din Partidul Social Democrat nu au folosit aceste tehnici."

Bogdan Ivan a mai explicat ce acțiuni concrete realizau paginile respective.

„Prima dată fac referire la conținut inautentic. Foloseau nume fictive, care de fapt nu există, promovau anumiți candidați, promovau hate speech împotriva altor candidați și promovau un conținut inautentic care era creat inclusiv cu instrumente de inteligență artificială. Și este competență autorităților să stabilească granița dintre conținut ilegitim și inautentic și conținut ilegal. Vorbim despre o acțiune care, în funcție de gravitatea situației, poate fi încadrată în sancțiune pur electorală sau chiar în zona de infracțiune. Dar așa vor stabili autoritățile competente, nu stabilim noi lucrul ăsta la Ministerul Cercetării și Digitalizării," a mai afirmat Bogdan Ivan.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu