Autorii furtului toaletei de aur creată de Maurizio Cattelan se consideră nevinovaţi

Postat la: 20.01.2024 - 11:41

Trei bărbați acuzați că au furat o toaletă din aur masiv a artistului italian Maurizio Cattelan dintr-un castel din sudul Angliei, în urmă cu patru ani, au pledat „nevinovat" în fața unui tribunal britanic.

Denumită „America", instalaţia din aur de 18 carate, care includea scaunul, vasul și toaleta operațională, a fost evaluată la 4,8 milioane de lire sterline (5,5 milioane de euro).

Ea a fost concepută ca piesă de rezistență pentru expoziția dedicată în septembrie 2019 iconoclastului Maurizio Cattelan la Palatul Blenheim, un conac baroc din secolul al XVIII-lea din Oxforshire, inclus în patrimoniul mondial UNESCO și locul de naștere al lui Winston Churchill.

James Sheen, în vârstă de 39 de ani, Michael Jones, în vârstă de 38 de ani, și Frederick Sines, cunoscut sub numele de Fred Doe, în vârstă de 35 de ani, au pledat „nevinovat" la acuzații, printre care tâlhărie și conspirație pentru a sustrage bunuri furate.

Un al patrulea bărbat, Bora Guccuk, în vârstă de 40 de ani, de asemenea acuzat de conspirație pentru sustragerea de bunuri furate, nu a fost audiat la Oxford Crown Court.

A doua zi după furt, poliția a explicat că hoții au pătruns în palat în timpul nopții de 13 spre 14 septembrie 2020 și au plecat la primele ore ale dimineții cu prețioasa toaletă, provocând pagube importante și inundații.

Toaletele „America" au fost expuse pentru prima dată la Muzeul Guggenheim din New York, unde au fost folosite de aproximativ 100.000 de persoane între septembrie 2016 și vara lui 2017.

Cei patru inculpați au fost eliberați pe cauțiune până la următoarea înfățișare în instanță.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu