Bacteriile intestinale oferă informații vitale: milioane de oameni vor scăpa de tratamente devastatoare pentru organism

Postat la: 05.11.2024 - 10:25

Un grup de cercetători, coordonat de Luigi Nezi de la Institutul European de Oncologie din Milano (IEO), în colaborare cu oncologii Paolo Ascierto și Luigi Buonaguro de la IRCCS Pascale din Napoli, a identificat în microbiomul nostru intestinal factorii capabili să prezică, printr-un simplu test efectuat asupra celulelor sanguine, care pacienți cu melanom avansat vor răspunde la imunoterapie și care nu, deschizând o nouă cale pentru dezvoltarea unui vaccin terapeutic.

Rezultatele au fost publicate joi în revista "Cell Host and Microbe". Pentru acest studiu, au fost înrolați la IEO din Milano și la Institutul Național de Tumori (INT) Fundașia Pascale din Napoli 23 de pacienți cu melanom inoperabil și candidați să primească terapia care, prin blocarea proteinei limfocitare PD-1, reactivează răspunsul imunitar antitumoral. De la fiecare participant au fost recoltate date clinice și mai multe probe biologice, atât înainte de începerea terapiei, cât și lunar în timpul perioadei de tratament (până la 13 luni), permițând astfel modificărilor microbiomului intestinal să fie asociate cu alți markeri inflamatori ai sângelui.

Legătura dintre microbiomul intestinal și imunoterapie este cunoscută de ceva timp, dar acum studiul demonstrează de ce și cum are loc interacțiunea. De altfel, dintr-o analiză aprofundată a genelor bacteriene (metagenomică) reiese că microbiomul intestinal al pacienților, care răspund la imunoterapie, este îmbogățit cu unele gene care duc la sinteza de peptide (fragmente de proteine), care imită exact structura unora dintre principalii antigeni tumorali, exprimate de celulele melanomului. Deoarece asemănarea permite limfocitelor direcționate împotriva peptidelor bacteriene să-și recunoască și analogii tumorali, imunitatea antitumorală este întărită.

Această descoperire va permite în scurt timp screening-ul pacienților care sunt candidați pentru imunoterapie, datorită unui test de sânge pentru a căuta limfocite care recunosc peptide bacteriene similare cu cele ale melanomului. "Posibilitatea de a avea la dispoziție markeri care prezic răspunsul la un tratament sau nu - spune Paolo Ascierto, directorul Departamentului de Melanom și Imunoterapie al IRCCS din Napoli - reprezintă un aspect foarte important al cercetării oncologice. În acest fel, sunt selectați pacienții care pot avea realmente un beneficiu de la o terapie, evitând costurile inutile și posibilele efecte secundare pentru cei care nu vor avea niciun beneficiu. Totodată, permite ca cercetarea să se concentreze asupra acelor pacienți care sunt rezistenți de la început la un tratament", susține Ascierto.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu