Belgia și Ungaria lansează controversatele portofele digitale și pașaportul pentru vaccinuri înaintea reglementărilor UE

Postat la: 21.05.2024 - 13:17

Belgia și Ungaria deschid calea în ceea ce privește lansarea portofelelor de identitate digitale înainte de intrarea în vigoare, la sfârșitul acestei luni, a regulamentului eIDAS ("servicii de identificare electronică și servicii de încredere") 2.0 al UE și a portofelului EUDI Wallet.

În Belgia, marți a fost lansată aplicația MyGov.be, care acoperă toate serviciile publice federale ale țării, guvernul promovând identitatea digitală ca "simplificând" utilizarea serviciilor sale și "făcând viața mai ușoară". Cu alte cuvinte, autoritățile de acolo joacă cartea comodității - minimalizând în același timp riscurile care vin odată cu acest tip de centralizare a identității oamenilor.

În legătură cu acest subiect: UE aprobă un regulament privind identitatea digitală care obligă marile companii de tehnologie să sprijine o aplicație de identificare digitală a UE Portofelul, prin intermediul căsuței poștale "eBox", oferă acces la documente emise de guvern, precum și la 683 de servicii, date de identitate, fișe de vaccinare Covid și multe altele. Cu toate acestea, succesul acestui sistem nu este deloc garantat - pe de o parte, nu este obligatoriu, astfel încât oamenii sunt liberi să decidă să nu îl folosească.

Judecând după un sondaj de opinie realizat anul trecut de Deloitte, "71% dintre belgieni nu doresc un act de identitate digital pe telefon", spun rapoartele, adăugând că același sondaj a arătat că 79% "nu doresc un permis de conducere mobil, în timp ce jumătate refuză digitalizarea completă a actelor de identitate". "Ușurința de utilizare" este, de asemenea, modul în care este promovat ID-ul digital în Ungaria, unde aplicația corespunzătoare va fi pusă la dispoziție pentru descărcare încă din această săptămână, în timp ce serviciul va fi pe deplin operațional din septembrie.

Rapoartele entuziaste despre această evoluție descriu programul de identificare digitală ca fiind "inovator", "la îndemână" și "economisind costuri". În același timp, plasarea tuturor datelor unei persoane într-un singur loc și stocarea lor în cloud este anunțată ca fiind ceva pozitiv, în locul a ceea ce oponenții consideră a fi înfricoșător - doar din punct de vedere al securității.

Operațiunea este centralizată prin intermediul Programului de cetățenie digitală din Ungaria. Utilizatorii portofelului vor avea toate documentele lor administrative etc. în acel singur loc, plus o căsuță poștală digitală, pașaportul lor de vaccin și se pot baza pe o semnătură electronică pan-europeană, în timp ce plățile electrice vor fi "complet integrate".

Sistemul de identitate digitală al Ungariei utilizează date biometrice obținute prin recunoaștere facială pentru a compara fața unui utilizator "cu o bază de date guvernamentală". Între timp, unii cercetători în domeniul securității din alte țări ale UE avertizează că până la 75 % din ceea ce sunt descrise ca fiind organizații cu risc ridicat (sănătate, bănci, transporturi aeriene...) "nu utilizează cea mai puternică metodă de verificare".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu