Beneficiile vinului pentru sănătate: mai multe decât crezi

Postat la: 04.12.2021 - 10:15

Deși este o dată puțin cunoscută, data de 24 noiembrie este Ziua Mondială a Vinului Roșu și a fost adăugată recent în marea listă a sărbătorilor. Este o zi dedicată băuturii care a reprezentat o parte importantă a dezvoltării civilizației, fiind prezentă în ascensiunea imperiul roman, și chiar în căderea lui. Vinul a simbolizat religia, luxul și bogăția, iar astăzi continuă să facă parte din viața și gastronomia noastră.

În ciuda faptului că este o băutură alcoolică al cărei consum trebuie moderat, este un produs care are o multitudine de studii care arată beneficiile pe care le aduce organismului nostru datorită componentelor pe care le are.

Una dintre aceste componente este resveratrolul, o fitoalexină naturală. „Deoarece este prezent în coaja boabelor de struguri și nu în pulpă, vinurile roșii prezintă o cantitate mai mare din această fitoalexină decât vinurile albe", explică Antonio Fermín și Juan I. Maynar în „Vin și sănătate", un studiu al Departamentului de Chimie Analitică al Facultății de Științe Universitare din Extremadura.

În plus, resveratrolul are proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene și acționează ca un protector cardiovascular. În mod similar, este important de menționat că unele studii epidemiologice au arătat că efectul acestei componente este de obicei mai eficient atunci când alcoolul este prezent, deoarece acționează prin creșterea lipoproteinelor de înaltă densitate (HDL).

Cu toate acestea, proprietățile și beneficiile vinului roșu au fost atât apărate, cât și respinse, de-a lungul timpului, dar, recent, o investigație prospectivă realizată de UK Biobank cu peste 500.000 de voluntari cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, care au acceptat să participe la studiu și au fost urmăriți timp de peste 7 ani, a demonstrat beneficiile pentru sănătate ale vinului în comparație cu alte băuturi alcoolice, întrucât „numai consumul de vin a fost benefic în reducerea riscului de cardiopatie ischemică, fără a crește riscul de mortalitate, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare și cancer, așa cum s-a observat cu alte băuturi alcoolice. Din acest motiv, se poate lansa ipoteza că aceste efecte benefice ale vinului ar putea fi atribuite polifenolilor în locul conținutului de alcool al vinului în sine", au explicat englezii.

Beneficiile

Vinul roșu poate acționa ca un bactericid puternic, ceva care „există din cele mai vechi timpuri", spun Fermin și Maynar. Și atât de mult încât cercetătorii canadieni au descoperit că vinul roșu poate ajuta la atacarea anumitor viruși precum poliomielita și herpesul.

La fel, aceasta bautura actioneaza ca un puternic digestiv datorita vitaminei B2 pe care o detine, care elimina toxinele si ajută la regenerarea ficatului. De asemenea, participă la metabolismul proteinelor și carbohidraților. „Vinul stimulează segregarea sucurilor gastrice. Este indicat în special cu carne și pește, deoarece facilitează procesul digestiv", subliniază aceștia în studiul „Vin și Sănătate".

Vinul rosu este si un remineralizant natural datorita concentratiei mari de saruri minerale pe care le contine si care, la randul lor, sunt asimilate in totalitate de organismul nostru. „Calciul, potasiul, magneziul, siliciul și, de asemenea, zincul, fluorul, cuprul, manganul, cromul și anionul mineral sulfuric trebuie menționate mai presus de toate", explică ei.

Este de remarcat faptul că un pahar de vin ne poate ajuta la echilibrarea emoțională, pentru că „vinul este un remediu terapeutic pentru anxietate și tensiune emoțională, motiv pentru care diverși experți afirmă că vinul menține mintea și sentimentele într-un echilibru corect".

Vinul, ca sursă a fericirii

Nu este un secret pentru nimeni că starea de spirit a unei persoane se poate schimba odată cu consumul de alcool, care poate chiar schimba starea psihică a oricărei persoane. De aceea, un studiu al Institutului Universitar din Lisabona a prelevat mostre concentrându-se pe o doză moderată de vin roșu la 102 participanți care au băut în diferite locuri (singuri, în cuplu sau în grup) și a constatat că vinul roșu a crescut nivelurile de plăcere și entuziasm. În plus, au confirmat că oamenilor studiați li s-a alterat percepția timpului și au crescut concentrarea atenției către momentul prezent.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu