Blasfemia maximă: Iisus ar fi putut fi transgender - susține decanul de la Cambridge. O opinie "legitimă" legată de faptul că Hristos a avut un "corp trans"

Postat la: 29.11.2022 - 13:56

Iisus ar fi putut fi transsexual, potrivit unui decan al Universității Cambridge. Dr. Michael Banner, decanul Colegiului Trinity, a declarat că o astfel de opinie este "legitimă" după o dispută legată de o predică ținută de un student cercetător de la Cambridge, care a susținut că Hristos a avut un "corp trans", dezvăluie The Telegraph.

În discursul "cu adevărat șocant" ținut duminica trecută, la ora de ajun, la capela Trinity College, Joshua Heath, un tânăr cercetător, a prezentat picturi renascentiste și medievale ale răstignirii care înfățișau o rană laterală pe care predicatorul invitat a comparat-o cu un vagin. Credincioșii au declarat pentru The Telegraph că au rămas "în lacrimi" și s-au simțit excluși din biserică, iar unul dintre ei a strigat "erezie" către decan la plecare. În predică au fost expuse trei picturi, inclusiv lucrarea Pietà a lui Jean Malouel din 1400, în care dl Heath a subliniat rana laterală a lui Iisus și sângele care curge în zona inghinală. De asemenea, ordinea de slujbă a arătat lucrarea "Christs" din 1990 a artistului francez Henri Maccheroni.

Heath, al cărui doctorat a fost supervizat de fostul arhiepiscop de Canterbury Rowan Williams, le-a mai spus credincioșilor că în Cartea de rugăciuni a lui Bonne de Luxemburg, din secolul al XIV-lea, această rană laterală a fost izolată și "capătă un aspect categoric vaginal". Heath s-a bazat, de asemenea, pe reprezentările non-erotice ale penisului lui Hristos în arta istorică, care "îndeamnă la un răspuns mai degrabă primitor decât ostil față de vocile ridicate ale persoanelor trans".

"În trupul simultan masculin și feminin al lui Hristos din aceste lucrări, dacă trupul lui Hristos, așa cum sugerează aceste lucrări, este trupul tuturor trupurilor, atunci trupul său este, de asemenea, trupul trans", a concluzionat predica. Un membru al congregației, care a dorit să-și păstreze anonimatul, i-a spus doctorului Banner într-o scrisoare de plângere: "Am plecat de la slujbă în lacrimi. V-ați oferit să vorbiți cu mine după aceea, dar eram prea tulburat. Sunt disprețuitoare față de ideea că, prin tăierea unei găuri într-un bărbat, prin care acesta poate fi penetrat, poate deveni o femeie.

"Sunt deosebit de disprețuitoare față de astfel de imagini atunci când sunt aplicate Domnului nostru, de la amvon, la Evensong. Sunt disprețuitor față de ideea că ar trebui să fim invitați să contemplăm martiriul unui "trans-Cristos", o nouă erezie pentru epoca noastră." Credinciosul a spus că publicul și corul din cadrul slujbei anglicane tradiționale, în care erau prezenți și copii, a fost "vizibil inconfortabil" la predica "cu adevărat șocantă", care "m-a făcut să mă simt nedorit în Biserică", iar partenera sa s-a simțit "violată".

Răspunsul doctorului Banner la plângere, văzut de The Telegraph, a apărat modul în care predica "a sugerat că am putea să ne gândim la aceste imagini ale trupului masculin/feminin al lui Hristos ca oferindu-ne modalități de a gândi despre problemele legate de chestiunile legate de transgender în zilele noastre". "În ceea ce mă privește, cred că această speculație a fost legitimă, indiferent dacă dumneavoastră sau eu sau oricine altcineva nu este de acord cu interpretarea, spune altceva despre acea tradiție artistică sau se opune aplicării ei la întrebările contemporane în jurul transsexualismului", a adăugat Dr. Banner.

Dr. Banner, care frecventează emisiunea "Gândul zilei" de la BBC Radio 4, a declarat că, deși opiniile au fost ale vorbitorului, el "nu ar lansa o invitație cuiva care, în opinia mea, ar căuta în mod deliberat să șocheze sau să jignească o congregație sau de la care s-ar putea aștepta să vorbească împotriva credinței creștine". Un purtător de cuvânt al Colegiului Trinity a declarat: "Predica a explorat natura artei religioase, în spiritul unei cercetări academice care provoacă la reflecție și în conformitate cu dezbaterea și dialogul deschis de la Universitatea din Cambridge".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu