Boala de care suferă o treime din populație: E generată de oamenii din jurul nostru
Postat la: 21.11.2024 - 09:16
Medicii spun că multe boli sunt cauzate de lipsa de mișcare, de obieceiuri alimentare nesănătoase sau de consumul de alcool și tutun. Însă există și boli care sunt cauzate, spun acum cercetătorii, de oamenii din jurul nostru.
Una din trei persoane este afectată de un fenomen psihologic numit „misokinezie" - o sensibilitate extremă la mișcările repetitive ale altor persoane, cum ar fi agitatul piciorului sau bătutul din degete, arată un nou studiu științific. Cercetătorii de la Universitatea British Columbia din Canada au descoperit că acest fenomen, al cărui nume înseamnă literal „ură față de mișcare", poate avea efecte serioase asupra vieții de zi cu zi. Persoanele afectate resimt furie, anxietate sau frustrare când văd pe cineva agitându-se, iar unele ajung să evite situațiile sociale din această cauză, conform Science Alert.
„Pentru cei care suferă de misokinezie, nu sunteți singuri. Provocarea voastră este comună și este reală", spune psihologul Todd Handy, care a început să studieze fenomenul după ce partenera sa i-a mărturisit că se simte stresată când îl vede pe el sau pe alții agitându-se. Oamenii de știință încearcă acum să înțeleagă de ce apare această sensibilitate. O teorie sugerează că ar putea fi vorba despre „neuroni oglindă" - celule cerebrale care se activează atât când facem o mișcare, cât și când vedem pe altcineva făcând-o.
„Când vedem pe cineva agitându-se din cauză că e anxios, este posibil să inconștient starea lui și să devenim și noi anxioși", explică Sumeet Jaswal, autorul principal al studiului care a implicat peste 4.100 de participanți. Cercetătorii au observat că misokinezia poate apărea împreună cu misofonia - o tulburare în care anumite sunete repetitive provoacă iritare extremă - dar cele două condiții nu sunt întotdeauna prezente împreună.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu