Bombă ecologică la Marea Neagră: se spune că este unul dintre cele mai mari dezastre provocate de om
Postat la: 16.12.2024 - 11:53
Greenpeace atrage atenția asupra posibilelor efecte grave asupra mediului provocate de scufundarea a două tancuri petroliere rusești în Strâmtoarea Kerci (Marea Neagră), având în vedere că ambarcațiunile transportau fiecare câte 4.000 de tone de combustibil.
Cele două nave, construite cu aproximativ 50 de ani în urmă și convertite în ambarcațiuni de tip „river-sea" în anii 1990, transportau fiecare 4.000 de tone de combustibil pe care l-au pierdut în mare după naufragiu. „Orice scurgere de ulei sau petrochimicale în aceste ape are potențialul de a fi serioasă", a spus Dr. Paul Johnston, șeful Greenpeace Research Laboratories, în cadrul unei declarații transmise de Greenpeace Ucraina. „Dacă navele se scufundă, atunci există potențial pentru eliberări de ulei și petrochimicale pe o perioadă mai lungă de timp", a mai spus el. Johnston a explicat că tipul de ulei scurs va afecta mediul, uleiurile grele reziduale având un efect vizibil mai grav decât uleiurile marine, care se descompun mai ușor, relatează Mediafax.
Deocamdată nu este clar ce tip de ulei s-a scurs în urma naufragiului, însă Greenpeace a amintit de un incident similar din 2007, când un tanc petrolier rus din Marea Neagră a eliberat 1.200 de tone de ulei, provocând „daune semnificative" chiar și la un an după eveniment. Pe lângă efectele de mediu provocate de scufundarea tancurilor, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a dus la distrugerea barajului Nova Kakhovka și la inundații masive, dar și incendii. Conform unui studiu realizat de Ministerul Mediului din Ucraina și ONG-uri pentru protecția mediului, publicat pe 13 iunie, daunele totale asociate emisiilor de gaze cu efect de seră din primii doi ani ai invaziei au depășit 32 de miliarde de dolari.
Potrivit interlocutorului agenției rusești Interfax din serviciile de urgență, la bordul Volgoneft-212 se aflau aproximativ 4.300 de tone de păcură. În timpul operațiunii de salvare, 13 marinari au fost evacuați din petrolier, unul dintre ei a murit, a declarat Ministerul Situațiilor de Urgență din Rusia.
Printre principalele versiuni ale accidentului se numără eroarea marinarilor în condiții meteorologice dificile, a declarat o sursă Interfax din serviciile de căutare și salvare maritimă. "Este o furtună puternică în zona accidentului. Conform datelor preliminare, echipajele unuia sau ambelor petroliere în astfel de condiții nu au putut face față elementelor și au făcut greșeli în controlul navei", a spus sursa invocată. Direcția Principală a Ministerului Situațiilor de Urgență al Federației Ruse pentru Crimeea anexată a remarcat că există un vânt puternic și o furtună de până la șapte puncte în strâmtoarea Kerci.
După accident, autoritățile din Rusia au deschis dosare penale privind încălcarea regulilor de siguranță a traficului și operarea transportului maritim. După ce a ieșit la iveală că un marinar a murit, autoritățile rusești au reclasificat dosarul la o infracțiune mai gravă. Însuși Vladimir Putin a dat ordin pentru formarea unui grup de lucru condus de vicepremierul Savelyev pentru a elimina consecințele accidentului din strâmtoarea Kerci.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu