Câţi magistraţi au ales să părăsească sistemul judiciar în doar o săptămână după ce şeful MJ a anunţat că va majora vârsta de pensionare

Postat la: 10.01.2021 - 08:46

Un număr de 18 judecători şi 8 procurori au formulat cerere de pensionare între 31 decembrie 2020 şi 6 ianuarie 2021, după anunţul ministrului Justiţiei Stelian Ion din ultima zi a anului trecut privind creşterea vârstei de pensionare a magistraţilor. În aceeaşi perioadă a anului trecut, doar 5 judecători şi un procuror au formulat cerere de pensionare.

În acest moment, în jur de 450 de magistraţi din cei 7.000 activi în instanţele şi parchetele din ţară îndeplinesc condiţia de vechime de 25 de ani în profesie pentru a se pensiona, dacă vor, potrivit G4Media.ro.

La Tribunalul Bucureşti - care este oricum în deficit de judecători - o pensionare în masă a judecătorilor ar duce la prelungirea proceselor cu anii, a explicat Laura Radu, preşedintele Tribunalului Bucureşti, pentru Ştirile Protv.

„S-ar desfiinţa completurile de judecată în care intră aceşti judecători. Asta duce la o supraîncărcare a celor care rămân. Supraîncărcarea nu poate fi gestinată decât prin termene mai lungi", a declarat judecătoarea Laura Radu.
Şeful MJ a renunţat la ideea de a majora vârsta de pensionare

Pus în faţa acestor cifre, ministrul Justiţiei Stelian Ion s-a răzgândit şi a renunţat la ideea de a majora vârsta de pensionare a magistraţilor astfel încât aceştia să nu mai poată ieşi la pensie la 47-48 de ani.

Stelian Ion vrea acum doar să abroge prevederea din legile Justiţiei lui Dragnea potrivit cărora magitraţii ar putea să iasă la pensie după numai 20 de ani de vechime în profesie.

„În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraţilor, am ajuns la concluzia că nu este oportună creşterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022.

Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluţii pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experienţa lor la îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie şi să se simtă pe deplin apreciaţi pentru munca pe care o depun!" - este comunicatul emis pe 7 ianuarie 2021 de ministrul Justiţiei Stelian Ion.

Stelian Ion anunţase într-o conferinţă de presă din 31 decembrie 2020 că va propune creşterea vârstei de pensionare a magistraţilor. „Sunt îngrijorat de numărul mare de cereri de pensionare. Vom propune creşterea vârstei de pensionare, astfel ca un magistrat să nu mai poată ieşi la pensie la 48 de ani", a spus Stelian Ion la acel moment.

În urma legilor Justiţiei de pe vremea lui Dragnea, pensia specială a magistraţilor a ajuns să fie mai mare sau egală cu salariul.

Pensia magistraţilor se calculează la 80 la sută din ultimul salariu brut, plus sporuri. Pe legea anterioară, pensia reprezenta 80 la sută din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, fără sporuri.

În plus, la începutul lui 2018, ca urmare a "revoluţiei" fiscale a PSD, salariul brut a crescut foarte mult.

Un procuror DIICOT, de exemplu, cu un salariu net de 15.000 de lei şi un salariu brut de peste 20.000 de lei, poate ajunge la o pensie de 18.000 de lei (fără să mai punem la socoteală şi eventualele sporuri din ultima lună), adică o pensie mai mare ca salariul.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu