California în alertă: Falia San Andreas pare că se pregătește de un cutremur major!
Postat la: 11.04.2024 - 20:11
California ar putea suferi un cutremur major în acest an, potrivit unui studiu care urmărește activitatea faliei San Andreas. Faimoasa falie care traversează California ar putea fi la câteva luni distanță de a avea cel mai mare eveniment seismic din ultimele două decenii.
Noul studiu a constatat că seismele au loc la fiecare 22 de ani în secțiunea Parkfield a faliei San Andreas din centrul Californiei, care trece prin Eureka și se termină chiar după Palm Springs. Se bănuiește că Parkfield se apropie de sfârșitul perioadei de liniște și că un cutremur ar putea lovi falia în acest an, potrivit cercetătorului principal al studiului.
Măsurătorile de acolo se comportă totuși puțin ciudat, potrivit lui Luca Malagnini, directorul de cercetare al Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia. El a declarat pentru Live Science că bănuiește că va avea loc un cutremur în zonă la un moment dat în acest an - dar nu neapărat la Parkfield.
În acest moment, nu există semne revelatoare care ar putea indica fisuri care să precipite un cutremur iminent, potrivit unui studiu publicat luna trecută în revista Frontiers in Earth Science. Cu toate acestea, dl Malagnini a declarat că variația măsurătorilor de atenuare a scăzut foarte mult din 2021 și că acest lucru s-a întâmplat înainte de ultima ruptură de acolo, la 28 septembrie 2004. "Suntem în așteptare", a spus el.
Până în prezent, falia a fost previzibilă în ceea ce privește geologia, înregistrând în general un cutremur cam la fiecare 22 de ani (deci, după această măsură, următorul se va produce în 2026). Anii în care cutremurul a întârziat sunt, în general, atunci când un alt cutremur în altă parte a faliei a redus presiunea. Cu toate acestea, de data aceasta nu a avut loc un eveniment similar de reducere a presiunii, așa că oamenii de știință nu se așteaptă ca acesta să fie întârziat.
Studiul dlui Malagnini a analizat atenuarea undelor seismice, care reprezintă modul în care undele sonore pierd energie pe măsură ce se deplasează și care depinde de permeabilitatea rocilor. Având în vedere că înainte de un cutremur se pot deschide fisuri de până la 1,5 km, calitatea de conducție a sunetului în rocă se schimbă și ea în acest timp. "Cu toate acestea, comportamentul parametrului de atenuare din ultimii ani pare substanțial diferit de cel care a caracterizat anii dinaintea cutremurului principal din 2004", se arată în studiu.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu