Camere de supraveghere chinezești în România, interzise în SUA: de la zeci de unități militare până la SRI și Jandarmerie

Postat la: 14.03.2024 - 15:31

Două companii chinezești parțial deținute de stat vând camere de supraveghere în România. Pe lista clienților se numără armata, SRI-ul, Jandarmeria și Gărzile de Coastă.

Produsele Hikvision și Dahua sunt interzise în SUA, Marea Britanie și Australia, din motive de securitate națională.

O anchetă a Radio Europa Liberă (RFE/RL) a dezvăluit o vulnerabilitate șocantă în securitatea națională. Cel puțin 28 de unități militare din România folosesc camere de supraveghere produse de companiile chineze, iar una dintre ele este chiar afiliată NATO.

Ministerul Apărării din România a reacționat spunând că există măsuri implementate în prezent pentru a preveni riscul unei scurgeri de informații către China. Indiferent dacă sunt conectate la internet sau nu, acestea pot fi ținta unor hackeri cu interese străine.

„Camerele de supraveghere pot avea vulnerabilități în firmware-ul lor care permit executarea de cod la distanță, injecții de software rău intenționat sau alte forme de exploatare, chiar și fără o conexiune la internet", a explicat Alexandru Angheluș, specialist în domeniul securității cibernetice, citat de Radio Europa Liberă.

Camerele utilizate în zeci de unități militare din țară sunt deconectate de la internet, potrivit Ministerului Apărării. Aceleași camere sunt însă folosite și de SRI, de Poliția Română, Poliția de Frontieră, Jandarmeria Română și DIICOT.

Scutul antirachetă NATO de la Deveselu, județul Olt, operat împreună cu armata americană, este o altă locație în care autoritățile chineze sau hackerii ruși ar putea avea acces la imaginile înregistrate.

Chiar dacă sistemele de supraveghere chineze nu sunt supuse restricțiilor în Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie și Australia le-au interzis din motive de securitate. Deținute parțial de statul chinez, cele două companii au fost implicate în sprijinirea represiunii Beijingului în regiunea Xinjiang, unde aproximativ 1 milion de uiguri se află în tabere de reeducare.

Pericolul nu este teoretic. Serviciul ucrainean de securitate a anunțat recent că Rusia s-a folosit de camerele celor doi producători chinezi montate în Ucraina. Autoritățile ruse au avut astfel acces la imagini live din țara invadată în timpul războiului.

Din motive similare legate de securitate națională, Huawei și ZTE au fost excluse din infrastructura 5G în Europa. Chiar dacă ambele companii sunt private, autoritățile chineze le pot forța să strângă și să predea orice informație solicitată.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu