Caracteristicile de baza ale unei bucatarii HoReCa bine proiectate

Postat la: 19.08.2020 - 11:00

Fara doar si poate, un restaurant bine echipat si pus la punct reprezinta o investitie complexa pe termen lung. Elementul central al unui asemenea proiect este bucataria, zona in care diferite arome, creativitatea si tehnologia se imbina armonios pentru oferi clientilor o experienta speciala.

E clar ca intr-un restaurant totul incepe in bucatarie, iar pentru ca lucrurile sa functioneze impecabil, acest spatiu trebuie echipat corespunzator. Hai sa vedem in continuare care sunt caracteristicile unei bucatarii profesionale proiectate ca la carte si ce echipamente bucatarie se impun!

Proiectare ergonomica. Intr-o bucatarie profesionala e absolut necesar ca estetica, siguranta si functionalitatea sa se completeze reciproc pentru a oferi personalului care o utilizeaza mediul optim pentru actiunile de rutina, fie ca este vorba despre prepararea alimentelor sau spalatul vaselor.

O bucatarie ergonomica ii ajuta astfel pe cei din staff sa economiseasca timp atunci cand preapara meniul si sa reduca semnificativ irosirea alimentelor. De asemenea, o bucatarie proiectata inteligent va  reduce riscul asociat accidentelor.

Eficienta energetica. O bucatarie eficienta din punct de vedere energetic consuma cat mai putina energie pentru iluminare, incalzire, racire, ventilatie si alimentarea echipamentelor profesionale.

Astfel, atunci cand este proiectata bucataria, este important sa se tina cont, printre altele, si de consumul de energie pentru ca designul influenteaza acest aspect in mod direct. De exemplu, asezarea masinilor de gatit intr-o singura zona comuna reduce costurile de energie pentru hote.

Ventilatie buna. Ventilatia adecvata intr-o bucatarie profesionala este extrem de importanta. Daca o bucatarie nu este capabila sa ramana bine aerisita, caldura, fumul si aburul pot prezenta pericole reale pentru sanatate.

Mai mult decat atat, oricat de atractiv ar fi restaurantul sau oricat de buna ar fi mancarea, daca clientii sunt intampinati de un miros neplacut la intrare, de o lipsa de oxigen sau o senzatie de umiditate ridicata, acestia vor ocoli pe viitor localul respectiv.

Principala sarcina a sistemului de ventilatie a unitatilor de alimentatie publica este sa indeparteze eficient mirosurile alimentare, fumul sau alte mirosuri neplacute, precum si sa elimine excesul de caldura din bucatarie si sa furnizeze aer proaspat si curat din exterior.

Usor de igienizat si intretinut. O bucatarie profesionala ridica foarte multe provocari atunci cand vine vorba despre mentinerea unui mediu igienic. Curatarea rapida si eficienta pentru a pastra in siguranta alimentele si pentru a evita contaminarea cu bacterii periculoase ar trebui sa fie principala grija a personalului din bucatarie.

Dar cat de usor se poate face acest lucru depinde de materialul de baza din care e realizata bucataria si de modul in care sunt aranjate elementele, de la echipamentele de bucatarie restaurant, la ustensile si vesela.

La asta se adauga plitele incinse, corpurile contondente, pardoselile alunecoase etc. Toate aceste elemente au nevoie de atentie in egala masura. Este important, de exemplu, ca pardoseala sa fie dotata cu dispozitive de colectare a apelor uzate care asigura stabilitate prin gratare antiderapante.

Echipamente bucatarie profesionala restaurant. Fiecare bucatarie de restaurant este o entitate individuala si are nevoie de echipamente HoReCa care indeplinesc cerinte specifice. Astfel, pentru a alege echipamentele bucatarie restaurant care vor asigura un flux de lucru optim, trebuie sa se tina cont de specificul restaurantului si de numarul lui de locuri.

In principiu, cele mai importante echipamente necesare intr-o bucatarie profesionala sunt dulapurile frigorifice pentru congelare si refrigerare, masinile de gheata, mesele pentru prepararea alimentelor, echipamentele electrice pentru preparare, gatit, prajire, coacere, echipamentele de spalat vase, echipamentele de ventilatie si echipamentele neutre - dulapuri, sertare si rafturi pentru depozitarea veselei.

Indiferent de complexitatea afacerii tale, fie ca este vorba despre un restaurant, bistro, fast-food, catering sau cantina, TOPK iti pune la dispozitie o gama completa de echipamente bucatarie profesionala, modulate in orice combinatie, pentru toate metodele de gatit - de la grill, prajire, coacere, fierbere, pana la pastrarea la rece sau la cald.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu