Casa Albă anunță că serviciile secrete din SUA riscă să piardă dreptul legal de a face interceptări în afara țării
Postat la: 12.12.2023 - 07:43
Un înalt responsabil al Casei Albe a avertizat că, în lipsa unui vot favorabil în Congres, pe 31 decembrie expiră o dispoziţie legală care le permite serviciilor secrete americane să efectueze interceptări şi alte operaţiuni de supraveghere electronică în afara SUA.
Respectivul text legislativ, secţiunea 702 din legea privind supravegherea externă (FISA), "este prea important pentru a-l lăsa să expire", a declarat duminică Josh Geltzer, membru al Consiliului de Securitate Naţională al executivului american, într-un interviu acordat presei la bordul avionului care-l aducea pe preşedintele Joe Biden dintr-o deplasare în California.
Acea dispoziţie legală permite serviciilor secrete americane să desfăşoare programe de supraveghere electronică - inclusiv prin accesarea mesageriei electronice - a cetăţenilor străini în afara SUA, fără a cere un mandat judiciar sistematic.
Aceste "mari urechi" electronice ale SUA au permis, printre altele, localizarea anul trecut a şefului al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, ucis apoi de SUA într-un atac cu dronă, a amintit responsabilul Casei Albe.
El a estimat că mai mult de jumătate din informaţiile incluse în briefingul zilnic de securitate transmis preşedintelui Biden se bazează pe datele obţinute prin operaţiunile de spionaj electronic.
"Cu ceea ce se întâmplă în Israel, cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, cu ameninţarea pe care o reprezintă China, cu ceea ce se întâmplă în infrastructurile noastre energetice, cu atacurile cibernetice, ar fi un moment foarte prost ca noi să ne dezarmăm în mod unilateral", a mai argumentat Josh Geltzer.
Dar secţiunea 702 expiră pe 31 decembrie, iar Casa Albă urmăreşte cu îngrijorarea discuţiile din Congres asupra textului ce urmează să înlocuiască această dispoziţie legală foarte criticată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului şi a dreptului la viaţă privată.
Două proiecte de lege au fost depuse, primul de către Comisia de informaţii a Camerei Reprezentanţilor, care este agreat de executivul american, în timp ce al doilea, redactat de Comisia pentru afaceri juridice, este mai restrictiv. Acesta din urmă, spune consilierul Casei Albe, "pune în pericol în mod necugetat securitatea noastră naţională într-un moment în care ameninţările cresc".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu