Cea mai puternică explozie din istorie de la Big Bang, văzută de omenire: Dezvăluie un nou mister

Postat la: 16.04.2024 - 07:34

Un obiect necunoscut la acea vreme, aflat la o distanță colosală de Pământ a produs cea mai puternică explozie de radiații gamma din istorie de la Big Bang, văzută vreodată de omenire. Evenimentul denumit GRB 221009A, produs în univers, a înregistrat un record de 18 teraelectronvolți și a fost atât de puternic, încât a zguduit atmosfera exterioară a planetei noastre, dar a dezvăluit și un nou mister.

Evenimentul produs în octombrie 2022, poreclit explozia BOAT (Brightest of All Time - cea mai strălucitoare din toate timpurile), s-a stabilit mai târziu de către cercetători, că este nașterea unei găuri negre din moartea violentă a unei stele masive, potrivit Nature. Explozia BOAT este o explozie de raze gamma (GRB) care a aruncat fotoni pe Pământ cu mai multă energie decât cei găsiți în interiorul acceleratorului de particule de la Geneva Large Hadron Collider. Această lumină a fost detectată de telescoape aflate pe orbită și pe sol pe 9 octombrie 2022 și a venit de la 2,4 miliarde de ani lumină depărtare în constelația Sagitta.

Acum, o echipă de oameni de știință condusă de către Universitatea Northwestern din Evanston, Statele Unite, a depistat originile probabile ale BOAT la o supernova gigantică care a apărut după prăbușirea unei stele colosale. Cu toate acestea, cercetările lor dezvăluie un nou mister - supernove, cum ar fi cea din spatele BARCA, se presupune că sunt "fabrici" cosmice pentru elemente grele precum platina și aurul, dar când cercetătorii s-au uitat, nu au găsit nicio dovadă pentru ele. Oamenii de știință americani și-au publicat descoperirile pe 12 aprilie în revista Nature Astronomy.

„Când am confirmat că GRB a fost generat de prăbușirea unei stele masive, asta ne-a oferit oportunitatea de a testa o ipoteză despre modul în care se formează unele dintre cele mai grele elemente din univers", a spus autorul principal al studiului, Peter Blanchard, astrofizician la Universitatea Northwestern din Statele Unite. „Nu am văzut semnături ale acestor elemente grele, sugerând că GRB-urile extrem de energice precum BOAT nu produc aceste elemente".

"Asta nu înseamnă că toate GRB-urile nu le produc", a adăugat Blanchard, „dar este o informație cheie, deoarece continuăm să înțelegem de unde provin aceste elemente grele". Când o stea masivă rămâne fără combustibil, aceasta se prăbușește înainte de a exploda în exterior într-o explozie gigantică de supernovă, lăsând în urmă o stea neutronică ultra-densă sau o gaură neagră. Aceste explozii stelare - și ocazional chiar coliziuni între două stele neutronice - produc explozii puternice de raze gamma care pot fi captate de observatoarele din spațiu și chiar de pe Pământ.

„Evenimentul a produs unii dintre fotonii de cea mai mare energie înregistrați vreodată de sateliții menționați să detecteze razele gamma", a spus Blanchard. „Acesta a fost un eveniment pe care Pământul îl vede doar o dată la 10.000 de ani." Explozia a fost atât de strălucitoare, de fapt, încât astronomii au trebuit să aștepte șase luni până să se stingă, înainte de a putea folosi telescopul spațial James Webb pentru a o privi direct.

„Evenimentul GRB a fost atât de strălucitor încât a ascuns orice semnătură potențială a supernovei în primele săptămâni și luni de la explozie", a spus Blanchard. „În aceste momente, așa-numita strălucire a GRB era ca farurile unei mașini care vin direct spre tine, împiedicându-te să vezi mașina în sine. Așa că, a trebuit să așteptăm ca aceasta să se estompeze semnificativ pentru a ne oferi șansa de a vedea supernova".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu