Cei mai importanți factori care cresc riscul infectării cu COVID-19 a persoanelor vaccinate

Postat la: 21.09.2021 - 09:31

Pe măsură ce tulpina Delta se răspândește, apar și tot mai multe cazuri de infectări în rândul persoanelor care s-au vaccinat contra COVID-19. Vaccinurile, deși au o eficacitate ridicată, nu asigură protecție în proporție de 100%, astfel că îmbolnăvirea nu este exclusă în totalitate în urma imunizării.

Cu toate acestea, persoanele vaccinate au un risc considerabil mai redus de a dezvolta forme grave, ce necesită internare, și implicit un risc mai scăzut de deces. Specialiștii din Marea Britanie au descoperit că o persoană din 500 se infectează cu SARS-CoV-2 chiar dacă a fost vaccinată. Mai mult, au aflat și că există patru factori ce par să influențeze protecția oferită de imunizare.

1. Tipul vaccinului

Riscul de a vă infecta cu COVID-19 după imunizare depinde și de vaccinul pentru care ați optat. De exemplu, studiile clinice au arătat că vaccinul Moderna a redus riscul unei infecții simptomatice cu 94%, în timp ce serul produs de Pfizer a redus acest risc cu 95%. Vaccinul Johnson&Johnson a redus riscul cu 66%, iar AstraZeneca cu 70%, cu toate că alte date arată că AstraZeneca ar ajunge la un procent de 81% dacă se lasă un decalaj mai mare între doze.

2. Timpul trecut de la vaccinare

Anticorpii obținuți atât prin îmbolnăvire, cât și prin vaccinare, se reduc pe măsură ce trece timpul. De altfel, mai multe state au început deja să administreze cea de-a treia doză anumitor categorii de persoane, predominant celor cu boli imunitare. De exemplu, un studiu făcut de specialiștii din Israel a relevat că protecția oferită de vaccinul Pfizer scade după șase luni de la imunizare.

3. Variantele virusului

Evoluția bolii depinde și de varianta cu care v-ați infectat. Eficacitatea vaccinurilor aprobate a fost calculată prin testarea împotriva formei originale a coronavirusului. De atunci au apărut mai multe mutații ce au avut un impact semnificativ. Datele puse la dispoziție de sistemul de sănătate publică din Marea Britanie arată că, în fața variantei Delta, eficacitatea vaccinului Pfizer scade până la 88%. Aceasta continuă să scadă pe măsură ce trece timpul. Același ser oferă o protecție de 77% la 5-6 luni după administrarea celei de-a doua doze Pfizer.

4. Sistemul imunitar

Cifrele privind protecția oferită se referă la populația generală. Pe de altă parte, fiecare persoană are particularitățile sale. Riscul propriu depinde de sistemul imunitar, dar și de alți factori specifici, cum ar fi cât de expus sunteți la virus, fapt determinat, de exemplu, de locul de muncă. Sistemul imunitar devine, de obicei, mai slăbit pe măsură ce înaintăm în vârstă. Problemele medicale pot afecta, de asemenea, răspunsul imun la vaccinare. Vârstnicii și oamenii cu sistem imunitar compromis pot avea, drept urmare, niveluri mai scăzute ale nivelului de anticorpi generat de vaccin.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu