Cel mai terifiant experiment: "Univers 25". Cum s-a auto-distrus o colonie de soareci care reprezenta societatea umana in faza actuala!

Postat la: 20.09.2021 - 10:58

Experimentul "Universul 25" este unul dintre cele mai terifiante experimente din istoria științei, care, prin comportamentul unei colonii de șoareci, este o încercare a oamenilor de știință de a explica societățile umane.

Ideea "Universe 25" a venit de la omul de știință american John Calhoun, care a creat "o lume ideală" în care sute de șoareci ar trăi și se reproduc. Mai exact, Calhoun a construit așa-numitul "Paradis al șoarecilor", un spațiu special conceput unde rozătoarele aveau abundență de mâncare și apă, precum și un spațiu de locuit larg. In urma acestui experiment s-a facut si o prognoza cu ce s-ar intampla cu societatea umana in urmatorii 100 de ani (incepand cu 1950, deci pana in 2050).

"Universul 25" era un rezervor de formă pătrată cu latura de 2 m și înălțimea de 1.5 m, în care se păstra o temperatură constantă de 20 grade, ideală pentru șoareci. Animalele introduse aici aveau apă și hrană din abundență. Practic acesta era un paradis al rozătoarelor întrucât nu existau dușmani naturali, totul era septic(se făcea curățenie săptămânal, iar medicii veterinari se asigurau că grupul are o sănătate fizică deplină), bolile erau „eradicate", iar existența din belșug a hranei elimina lupta pentru supraviețuire. Sistemul de hrănire și de alimentare cu apă era gândit astfel încât aproape zece mii de șoareci s-ar fi putut hrăni concomitent fără să simtă vreun disconfort.

Toate acestea au făcut parte din experimentele lui John Calhoun pentru a studia efectele densității populației asupra comportamentului. Dar ceea ce arăta a paradis pentru șoareci s-a transformat rapid în supraaglomerare fără control, colaps al populației și modele de comportament aparent sinistre. Iar rezultatul este unul înfiorător.

La început, el a plasat patru perechi de șoareci care în scurt timp au început să se reproducă, rezultând ca populația lor să crească rapid. Totuși, după 315 zile reproducerea lor a început să scadă semnificativ. Când numărul rozătoarelor a ajuns la 600, între ele s-a format o ierarhie și apoi au apărut așa-zișii "nenorociți", o pulatie defavorizata, formata din soareci tot mai mici si mai slabi. Rozătoarele mai mari au început să atace si sa extermine grupul celor slabi, cu rezultatul că mulți masculi încep să se "prăbușească" psihologic.

Ca urmare, femelele au devenit tot mai agresive față de puii lor. Pe măsură ce timpul a trecut, femelele au arătat un comportament din ce în ce mai agresiv, elemente de izolare și lipsă de dispoziție reproductivă. A existat o rată scăzută a natalității și, în același timp, o creștere a mortalității la rozătoarele tinere. Apoi, a apărut o nouă clasă de rozătoare masculine, așa-numiții "șoricei frumoși". Au refuzat să se împerecheze cu femelele sau să "lupte" pentru spațiul lor. Nu le pasă decât de mâncare și somn. La un moment dat, "masculii frumoși" și "femelele izolate" au alcătuit majoritatea populației.

Potrivit lui Calhoun, "faza morții" generalizate a constat în două etape: "prima moarte" - cea prin agresivitate - și "cea de-a doua moarte" - cea prin lipsa reproducerii. Finalul s-a caracterizat prin pierderea scopului în viață dincolo de simpla existență - nicio dorință de a se împerechea, de a crește un pui sau de a trai în societate. Pe măsură ce timpul a trecut, mortalitatea juvenilă a atins 100% iar reproducerea a ajuns la zero. Printre șoarecii pe cale de dispariție, s-a observat homosexualitatea și, în același timp, canibalismul a crescut, în ciuda faptului că erau alimente la discretie. La doi ani de la începerea experimentului, s-a născut ultimul pui al coloniei. În 1973, a murit și ultimul șoarece din "Univers 25".

John Calhoun a repetat același experiment de 25 de ori (de unde si numele) și de fiecare dată rezultatul a fost același. Lucrarea științifică a lui Calhoun a fost folosită ca model pentru interpretarea colapsului social, iar cercetarea sa servește ca punct central pentru studiul sociologiei urbane. În prezent, spun cei care au analizat experimentul "Univers 25", asistăm la paralele directe în societatea de astăzi: bărbați slabi, feminizați, fără abilități și fără instincte de protecție, și femei prea agitate și agresive fără instincte materne, exacerbarea homosexualitatii etc.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu