Cercetătorii au descoperit un "comutator" revoluționar care determină celulele canceroase să se autodistrugă

Postat la: 18.11.2023 - 22:13

Cercetătorii de la UC Davis Comprehensive Cancer Center din Sacramento, California, au făcut o descoperire revoluționară pentru viitorul tratamentelor împotriva cancerului.

Echipa de cercetători a descoperit un "comutator" biologic care determină celulele canceroase să se autodistrugă. Această descoperire va avea un impact asupra vieții sutelor de milioane de persoane care se confruntă anual cu cancerul invaziv. Descoperirile au fost publicate recent în revista Cell Death and Differentiation.

Echipa de cercetători a reușit să identifice și să activeze un epitop crucial care semnalează moartea rapidă a celulei canceroase. Această descoperire biomedicală va deschide ușa pentru îmbunătățirea protocoalelor de tratament al cancerului. În prezent, standardul de îngrijire pentru tratamentul cancerului implică chirurgia, radioterapia și chimioterapia. Deși au succes inițial, aceste modalități sunt adesea ineficiente împotriva cancerelor rezistente la terapie, care revin mai agresiv, devastându-și gazda.

Celulele canceroase au membrane celulare care conțin receptori proteici cunoscuți sub numele de receptori CD95. Cunoscuți și sub numele de Fas, acești receptori sunt concepuți pentru a distruge celula canceroasă. Odată activați, ei vor elibera un semnal care determină celula să se autodistrugă. Trucul pentru a distruge celulele canceroase se găsește într-un epitop crucial (sau un segment dintr-o proteină mai mare) de pe receptorul CD95. Echipa de cercetători de la UC Davis, condusă de autorul principal Jogender Tushir-Singh, a declarat că descoperirea lor este prima care reușește să țintească cu succes "comutatorul" ucigaș.

"Am găsit cel mai critic epitop pentru semnalizarea Fas citotoxică, precum și pentru funcția anti-tumorală a celulelor CAR T bystander", a declarat domnul Tushir-Singh într-o declarație.

Terapiile anterioare cu celule T chimerice receptoare de antigen (CAR) împotriva cancerului necesită ca celulele T ale pacientului să fie grefate cu un anticorp specific care țintește tumora. Tratamentul cu celule T CAR, care poate costa aproximativ o jumătate de milion de dolari, s-a dovedit eficient împotriva leucemiei și a altor tipuri de cancer de sânge, dar nu este un tratament fiabil pentru tumorile de sân, plămân, ovare și intestine. Aceste terapii nu reușesc, deoarece micro-mediile tumorale din tumorile solide sunt foarte rezistente și împiedică cu ușurință celulele T modificate să pătrundă și să aibă vreun efect asupra proceselor moleculare. În plus, tumorile pot conține o versiune mutantă a epitopului receptorului Fas, ceea ce le face mai rezistente la terapia cu celule T CAR. De asemenea, unele tumori sunt eterogene din punct de vedere genetic și conțin un amestec de diferite tipuri de celule care răspund diferit la tratament. Odată cu apariția acestei ultime descoperiri de epitopi, terapiile cu celule CAR T ar putea deveni mai eficiente împotriva tumorilor solide din orice parte a corpului.

"Eforturile anterioare de a viza acest receptor au fost fără succes. Dar acum că am identificat acest epitop, ar putea exista o cale terapeutică pentru a ținti Fas în tumori", a declarat domnul Tushir-Singh. "Ar trebui să cunoaștem statutul Fas al unui pacient - în special mutațiile din jurul epitopului descoperit - înainte de a ne gândi măcar să îi administrăm CAR T", a spus Tushir-Singh.

"Acesta este un marker definitiv pentru eficacitatea tratamentului bystander al terapiei CAR T", a continuat Tushir-Singh. "Dar, cel mai important, acest lucru pregătește terenul pentru a dezvolta anticorpi care activează Fas, ucid selectiv celulele tumorale și, potențial, susțin terapia cu celule CAR T în tumorile solide".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu