Cercetătorii au făcut un pas uriaș înspre combaterea simptomelor pe termen lung ale Covid inclusiv a reducerii capacității pulmonare

Postat la: 15.06.2021 - 18:13

Cercetătorii de la Universitatea La Trobe din Melbourne au reușit în premieră să descrie cu precizie modul în care COVID-19 atacă țesutul pulmonar - un pas important în prevenirea recucerii capacității pulmonare pe termen lung.

Oamenii de știință explică în studiul publicat astăzi în revista Communications Biology modul în care au reușit să obțină imagini de la nivelul atomic cu interacțiunile dintre o proteină a coronavirusului SARS-CoV-2 și cele din țesuturile umane, inclusiv cele pulmonare. Profesorul Marc Kvansakul, unul dintre co-autorii studiului, afirmă că înțelegerea modului în care virusul atacă plămânii este vital pentru prevenirea reducerii capacității pulmonare pe termen lung în cazul unor pacienți care s-au îmbolnăvit de COVID-19 - inclusiv în rândul acelora care nu prezintă factori de risc.

„Am văzut mulți pacienți din întreaga lume revenindu-și după faza acută a bolii doar pentru a descoperi că au plămânii și alte organe afectate pe termen lung", afirmă prof. Kvansakul. „Depistarea modului exact în care aceste deteriorări au loc ne aduce cu un pas mai aproape către dezvoltarea de tratamente care pot fi administrate pacienților în timp ce aceștia se află încă în terapie intensivă", explică acesta. „Scopul final este de a-i ajuta pe acești oameni să se vindece mai rapid și mai complet și prevenirea oricăror probleme respiratorii de durată", adaugă cercetătorul.

Folosind raze puternice de lumină, cercetătorii au reușit să obțină imagini ale modului în care SARS-CoV-2 se leagă și deturnează Pals1, o proteină cheie din țesuturile umane. Acest lucru creează apoi o breșă prin care virusul intră în țesutul pulmonar, provocând cicatrice ireversibile. Profesorul Patrick Humbert, co-autor al studiului, amintește că deși vaccinurile anti-Covid sunt în prezent distribuite în întreaga lume, descoperirea unor tratamente care să combată efectele pe termen lung ale bolii rămâne de o importanță vitală.

„Am văzut deja cum acest virus poate suferi mutații, apărând noi tulpini, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale nu vor fi mereu eficace", afirmă acesta. „De asemenea există numeroase țări din întreaga lume care cel mai probabil nu vor atinge o rată ridicată a vaccinări pentru ceva timp. Virusul va fi alături de noi pentru o perioadă foarte îndelungată, astfel că ajutarea oamenilor să obțină o vindecare rapidă și completă este absolut vital", explică Humberg.

Professor Kvansakul mai afirmă la rândul său că următorul pas este dezvoltarea unor medicamente care să atace interacțiunea dintre virus și țesutul uman, acestea având potențialul de a reduce infecțiozitatea și răspândirea virală, dar și afectarea plămânilor. Acest lucru ar fi cu atât mai important pentru persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale sau prezintă un răspuns imunitar slab în urma administrării vaccinurilor anti-Covid dezvoltate până în prezent.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu