Cercetătorii japonezi încearcă un lucru discutabil legat de roboții umanoizi!

Postat la: 30.06.2024 - 12:51

Oameni de știință de la Universitatea Tokyo au publicat un nou studiu în care arată experimentele pe care le-au făcut pentru a descoperi cum să atașeze piele vie formată din celule biologice de fața unui robot umanoid. Ei spun că obiectivul lor este să deschidă calea către un viitor în care roboții să poată fi construiți cu un material care le permită să simtă, să se poată repara singuri și să pară mai umani.

„Am simțit în timpul unor cercetări anterioare asupra unui robot de forma unui deget acoperit cu țesut de piele pe care l-am crescut în laboratorul nostru nevoia unei aderențe mai bune între trăsăturile robotice și structura subcutanată a pielii", afirmă profesorul Shoji Takeuchi, autorul principal al studiului publicat în revista Cell Reports Physical Science și citat de Smithsonian Magazine.

Tentativele anterioare de a atașa piele sintetică de diferite suprafețe s-au bazat pe cârlige sau „ancore" care să facă materialul să se atașeze de fața unui robot. Însă cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au apelat la o abordare nouă, optând de data aceasta pentru mici perforații în formă de „V" în fața robotului, care să ajute la atașarea pielii cu ajutorul unui gel din colagen.

Ei au testat ideea pe fața unui robot umanoid, dar au făcut și o versiune pentru o față aplatizată cu părți mișcătoare, care să poată fi manipulată pentru a crea un „zâmbet" fără rupturi sau detașarea de structura subiacentă. „Am reușit într-o anumită măsură să reproducem înfățișarea umană prin crearea unei fețe cu același material de suprafață și structură ca a oamenilor", spune Takeuchi.

Reușita lor, care are potențialul de a fi folosită într-o bună zi în mai multe domenii, reprezintă o veste bună pentru producătorii de roboți umanoizi în condițiile în care și cele mai reușite modele de până acum arată destul de sinistru când încearcă să mimeze emoții. Cu doar câțiva ani în urmă vestea ar fi fost salutată probabil cu entuziasm drept o mare reușită, și pe bună dreptate.

Însă în contextul actual cu toate îngrijorările pe care le provoacă tehnologia A.I. și revenirea în prim-plan a discuțiilor despre posibilitatea unui așa-zis „scenariu Terminator", poreclit după filmul omonim cu Arnold Schwarzenegger, reușita cercetătorilor japonezi e cel puțin discutabilă. Chiar să fie roboții umanoizi, sau androizi, cum li se mai spune, lucrul de care avem nevoie acum sau în viitorul nu foarte îndepărtat?

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu