China a început operarea unui accelerator de ioni grei cu capacităţi avansate
Postat la: 13.12.2024 - 12:58
China a început să opereze săptămâna aceasta proiectul ştiinţific cunoscut sub denumirea Facilitatea de accelerare a ionilor grei de energie scăzută şi intensitate ridicată (LEAF), situat în Lanzhou, provincia Gansu (vest), informează vineri EFE.
Dezvoltat de Institutul de fizică modernă al Academiei Chineze de Ştiinţe, acest accelerator autonom este primul de acest fel din lume şi depăşeşte ca performanţă dispozitivele similare din Europa şi Statele Unite, potrivit cercetătorilor proiectului, citaţi vineri de ziarul oficial China Daily.
LEAF a stabilit o nouă limită în producerea de fascicule de ioni de carbon cu o intensitate de 80 de microamperi de particule, dublu faţă de datele recunoscute anterior, a declarat Sun Liangting, membru al echipei de dezvoltare.
"LEAF poate atinge o intensitate a fasciculului ionic la nivel de miliamperi, mult mai mare decât microamperii de particule produşi de obicei de acceleratori similari", a adăugat el.
Echipat cu o sursă de ioni de rezonanţă ciclotronică electronică integrată într-un accelerator liniar, LEAF se remarcă prin capacitatea sa de a acoperi o zonă de iradiere de 10 x 10 cm, spre deosebire de cea de 1 x 1 cm a sistemelor tradiţionale.
Această tehnologie avansată permite cercetătorilor să iradieze până la 100 de mostre în condiţii identice, reducând costurile cu două treimi şi scurtând timpii de la săptămâni la zile, a explicat Gao Ning, profesor la Universitatea Shandong şi un utilizator timpuriu al sistemului.
Aplicaţiile LEAF acoperă discipline precum fizica atomică, astrofizica nucleară şi dezvoltarea de materiale pentru energie nucleară.
Conducătorul ştiinţific al proiectului, Zhao Hongwei, a remarcat că acceleratorul "are perspective largi de aplicare în domeniile de cercetare interdisciplinară de avangardă".
În plus, el poate simula reacţii nucleare stelare, abordând întrebări cheie despre evoluţia unor elemente precum carbonul şi oxigenul.
"În viitor, el va fi deschis cercetătorilor din întreaga lume", a mai declarat Sun Liangting.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu