Chinezii rup tot la vehicule fără șofer: Geely a lansat 11 sateliţi pe orbita joasă a Pământului pentru navigatia masinilor autonome

Postat la: 05.02.2024 - 10:59

Producătorul chinez de automobile Geely Holding Group a anunţat sâmbătă că a lansat 11 sateliţi pe orbită terestră joasă, a doua sa expediţie de acest tip, pe măsură ce îşi extinde capacitatea de a oferi o navigaţie mai precisă pentru vehiculele autonome.

Sateliţii au fost lansaţi de la Centrul de Lansare a Sateliţilor Xichang, din provincia de sud-vest Sichuan, a spus Geely într-un comunicat. Geely a spus că se aşteaptă ca 72 de sateliţi să fie pe orbită până în 2025 şi, în cele din urmă, intenţionează să aibă o constelaţie de 240. Prima lansare a fost efectuată în iunie 2022.

Pe lângă faptul că oferă suport de poziţionare de înaltă precizie pentru maşinile care se conduc singure, Geely a spus că reţeaua sa va servi şi altor funcţii comerciale, cum ar fi conectivitatea la sectorul electronicelor de larg consum. Sateliţii au funcţii de teledetecţie AI, oferind imagini clare de înaltă rezoluţie cu teledetecţie de 1-5 metri, a spus compania.

Reţelele de sateliti ale Chinei sunt dominate de armată, dar guvernul a început să permită investiţii private în industria spaţială a ţării în 2014. De atunci, companiile comerciale, unele susţinute de guvernele locale, s-au grăbit să intre în acest sector, majoritatea concentrându-se pe fabricarea de sateliţi şi restul încercând să construiască vehicule de lansare mici, inclusiv rachete reutilizabile.

În ultimul său plan pe cinci ani pentru 2021-2025, Beijingul a cerut o reţea integrată de sateliţi pentru comunicaţii, teledetecţie şi navigaţie. China are peste 400 de sateliţi desfăşuraţi în spaţiu, inclusiv sateliţi deţinuţi comercial, potrivit presei de stat.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu