Cifre oficiale: câte doze de ser anti-COVID mai are de plătit România și cât ne costă

Postat la: 10.07.2024 - 08:14

Scandalul privind achiziția supradimensionată de doze de vaccin anti-COVID e departe de a se fi încheiat. Ludovic Orban - fost premier PNL, Florin Cîțu - fost premier PNL, Nicolae Ciucă - fost premier PNL, Vlad Voiculescu - fost ministru al Sănătății din partea PLUS, Ioana Mihăilă - fost ministru al Sănătății din partea USR, Alexandru Rafila - ministru al Sănătății din partea PSD, Andrei Baciu - fost secretar de stat la Ministerul Sănătății din partea PNL și președintele Klaus Iohannis sunt principalele figuri politice puse la zid, în spațiul public, pentru achiziția supradimensionată de seruri COVID. Aruncă vina unii pe alții, pentru cele 90 de milioane de doze comandate, la o populație de nici 20 de milioane de oameni, dintre care nici jumătate nu au acceptat administrarea serului.

Acum, Ministerul Sănătății, condus de către Alexandru Rafila, nu mai dorește achiziționarea unui „rest" de peste 40 de milioane de doze. 8 milioane de români și-au făcut minimum o doză de vaccin anti-COVID.

„Dozele rămase contractate, dar pe care Ministerul Sănătății nu mai dorește să le achiziționeze, sunt în număr de 40.705.802.

În prezent, conform contractelor încheiate pentru achiziția de vaccinuri COVID-19, România ar mai avea de plată o sumă estimativă de 3.047.710 mii lei. Suma se datorează contractelor încheiate cu furnizorii AstraZeneca, Janssen Pharmaceutical NV și Pfizer/ BioNTech. Pentru dozele de vaccin livrate, a fost achitată suma de 2.411.283 mii lei", a transmis Ministerul Sănătății, pentru Ziare.com.

Până la data finalul lunii martie 2024 au fost administrate populației din România un număr de „16.926.097 doze de vaccin", a mai transmis MS.

Guvernul României a contractat dozele de vaccin prin intermediul „contractului de aprovizionare" a Uniunii Europene, semnat în mai 2021. Până în prezent, contractele de achiziție din bani publici sunt secretizate de Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen.

Statul român, dat în judecată de marile companii farmaceutice în Dosarul „Vaccinurile anti-COVID"
Pfizer și BioNtech au dat în judecată statul român, la Bruxelles, pentru că ar fi încălcat contractul pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID încheiat în pandemie.

Pe 8 ianuarie 2024, Ministerul Sănătății a primit o citație de la Tribunalul de Primă Instanță Francofon din Bruxelles, emisă pe 22 decembrie 2023.

Americanii de la Pfizer și germanii de la BioNtech cer ca România să plătească 564 de milioane de euro (2,7 miliarde de lei, adică peste 560 de milioane de euro), plus penalități și cheltuieli de judecată pentru vaccinurile comandate, dar neachiziționate.

„Nu putem oferi informații despre litigiu, având în vedere că este în curs de desfășurare", au transmis reprezentanții MS.

Achiziţia de vaccinuri din perioada „COVID" face și obiectul unei anchete DNA. Fostul premier Florin Cîţu, foştii miniştrii ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă şi fostul secretar de stat în MS, Andrei Baciu, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Avocatul și profesorul de drept Gheorghe Piperea, unul dintre cei mai vocali contestatari ai măsurilor COVID impuse de Guvern, crede că principalul vinovat pentru achizițiile supradimensionate, dar și pentru actele de corupție este Raed Arafat, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), respectiv șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

„Principalul vinovat este Raed Arafat, după care urmează cei care s-au luat după sfaturile lui: Cîțu, Vlad Voiculescu, Alexandru Rafila ulterior. Și bineînțeles, în calitate de instigator, Iohannis. Unii dau vina pe Ursula von der Leyen, dar în cazul ei există un dosar in rem. Pe numele ei există un dosar de achiziții care s-au dovedit inutile. Este vorba despre faptul că s-a furat. În cazul Ursula von der Leyen se vorbește despre un conflict de interese și despre o ineficiență a cheltuirii banilor publici. În schimb, în cazul nostru, fiind vorba despre o speță pe rolul DNA, este vorba despre furt. La vinovățiile și la problematicile generice care se aplică în cazul Ursula se aplică și specificul românesc - corupție, furt, comisioane ascunse.

Nu doar că vorbim despre vreo 30 de milioane de doze de vaccin aruncate, dar pentru a fi aduse în țară acele doze, distribuite, a fost nevoie de o logistică uriașă (...) Asta înseamnă bani care s-au dat în plus pe transport, pe depozitare, pe congelare, pe condiționare. Din această afacere, potrivit DNA, a rezultat un furt de 1 miliard de euro. A câștigat foarte multă lume", a declarat europarlamentarul AUR, pentru Ziare.com.

În opinia fostului judecător, găsirea unui „țap ispășitor" în urma episodului „COVID" ar putea genera în viitor o teamă, respectiv abținere în rândul celor predispuși la comiterea de astfel de infracțiuni, deosebit de grave.

„Este un fluviu de vinovății, încât vinovăția unuia singur ajunge să se dilueze, să fie cât se poate de mică. De aceea, într-un fel sau altul, ar trebui să se aplice tactica 'Țapului Ispășitor', exemplul care trebuie să fie dat, în sensul că odată ce cineva care e cu nume și prenume de o asemenea fraudă, la nivel național, înseamnă că cel puțin o vreme, cei care ar putea să comită astfel de fraude, se vor abține. Această tactică nu e ca și cum te-ai apuca să urmărești niște nevinovați, ci e cea mai bună metodă de prevenție, de igienă publică, pentru că altfel, vom ajunge să repetăm aceste lucruri.

Războaie, dezastre naturale, pandemii vor mai fi. Iar dacă în decembrie nu se va schimba puterea, domnul Arafat probabil că va mai rămâne în funcție vreo 200 de ani și va face ceea ce știe foarte bine: va face bani pentru o grămadă de lume și va îngropa vinovații. În perioada COVID, comandatul acțiunii a fost Arafat. Poate că va fi luat la întrebări și domnul Gheorghiță, domnul Cercel, pe lângă cei menționați. Dar din păcate, Arafat nu a fost întrebat de nimic", a mai precizat Piperea.

Din decembrie 2020 până în prezent, aproape 17 milioane de doze de ser anti-COVID au fost administrate populației de pe teritoriul României. Aproape nimeni nu se vaccinează: în perioada ianuarie - mai 2024, în jur de 1.700 de doze au fost administrate, în urma cărora au fost raportate peste 200 de efecte adverse „în curs de investigare", potrivit raportului transmis de MS pentru Ziare.com.

Mai mult de un sfert dintre persoanele care și-au administrat seruri ARN mesager împotriva infectării cu virusul SARS-CoV2 au suferit un răspuns imun neintenționat, potrivit celor mai recente studii, citate de presa internațională.

Avocatul Gheorghe Piperea reprezintă în instanță mai mulți români care au suferit grave probleme de sănătate, în ultimii ani, la scurt timp după ce și-au administrat serurile „anti-COVID".

„Cele mai multe litigii sunt în sertarul procurorilor. Nu știu ce așteaptă, probabil un OK din partea revistelor științifice, care să spună că vaccinul ar putea să aibă efecte adverse. Unul dintre aceste procese e soluționat, însă desigur, în favoarea Pfizer și Moderna. Suntem în apel. E vorba despre o persoană care era cât pe ce să rămână fără un picior. Și acum face un tratament foarte complicat și scump.

Voi aduce în Parlamentul European această discuție: în primă instanță, judecătorul spune că 'din moment ce acest vaccin a fost autorizat, nu se pune problema unui produs defect, deci asta e, s-a întâmplat. Cine l-a pus pe om să se vaccineze, din moment ce vaccinul nu a fost obligatoriu în România?!'. Un astfel de raționament este mai mult decât cinic.

Autorizația care s-a dat, a fost acordată pe repede-înainte, vor fi făcute niște verificări în 2025, pentru a se constata care au fost consecințele. Și atenție, o autorizare condiționată nu înseamnă o autorizare", a mai comentat Piperea.

Cadrul universitar susține că vaccinarea COVID a fost obligatorie, în România, deci de scăpat, a scăpat cine a putut.

„Vaccinarea chiar a fost obligatorie, în foarte multe locuri, începând cu spitalele și facultățile de medicină. Vaccinarea a fost obligatorie în mod indirect. Nu ți se spunea 'dacă nu te vaccinezi, primești amendă sau mergi la pușcărie', ci ți se spunea 'nu te vaccinezi, nu ai acces la locul de muncă, nu ai acces în amfiteatru, la cursurile studenților'. Eu, profesorul Piperea, am fost la doi pași, la o zi distanță să fiu nevoit să renunț la a preda la facultate, pentru că se pregătise un regulament de ordine interioară din care rezulta că 'vrei să predai? Te vaccinezi. Nu? Sănătate!'. Deci a fost obligatorie vaccinarea, chiar și explicit.

Și să zicem că nu a fost obligatorie vaccinarea. Dar ce a fost cu propaganda de la TV - 'Vaccinează-te, că e bine! Că e liberate. Că protejezi pe ceilalți. Că nu mai mori - așa cum a spus un medic de la Timișoara. Nu cumva a fost o presiune socială, care te-a obligat?", a concluzionat juristul.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu