Cinci locuri deasupra cărora niciun avion nu are voie să zboare: care sunt și de ce a fost impusă această restricție severă
Postat la: 13.01.2025 - 08:59
Zonele de restricție aeriană au fost stabilite inițial pentru a proteja obiectivele militare sensibile de observarea unui inamic posibil, însă ulterior au fost menținute și pentru a păstra confidențialitatea acelor locuri față de publicul larg.
Însă, mai ales după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA, guvernele au inclus pe acea listă și alte zone, mai ales din rândul celor turistice, ce atrag mulțimi de turiști.
După tragicele atentate de la 11 septembrie 2001, mai multe atracții turistice, dar și alte obiective din SUA și toată lumea și-au amplificat securitatea pentru a asigura siguranța vizitatorilor.
Zonele de restricție aeriană sunt acele zone unde avioanele nu au voie să zboare. Interdicția este impusă de autoritățile naționale, iar motivele pot fi din rațiuni de securitate sau de conservare a zonelor cu pricina.
În funcție de anumite contexte, zonele de restricție aeriană pot fi temporare sau permanente. În aceste areale, aeronavele comerciale, private și militare sunt interzise complet. În cazul în care regulile sunt încălcate, sancțiunile sunt dure.
Din lista mult mai lungă a unor asemenea obiective protejate prin lege împotriva survolării lor aeriene am ales cinci dintre cele mai faimoase în rândul oamenilor de pe toată planeta, așa cum sunt ele prezentate de timesofindia.indiatimes.com și worldatlas.com.
Măsură controversată, Disney World Florida și Disneyland California se află sub protecția unei interdicții aviatice emise direct de Administrația Federală a A viației (FAA).
Se pare că niciun avion nu are voie să zboare la o altitudine de mai puțin de 1.000 de metri deasupra celor două celebre parcuri. Deși inițial a fost o interdicție temporară, regula a devenit permanentă în 2003.
Scopul se datorează unor „motive de securitate" nefăcute publice, dar care sunt probabil legate direct de densitatea mulțimii și consecințele unui eventual atentat reaizat pe calea aerului, ca la 11 septembrie 2001.
De altfel, și alte stadioane publice și private din SUA beneficiază, de asemenea, în mod indirect, de o restricție temporară de zbor, iar opozanții susțin că legăturile politice au jucat un rol în obținerea acestui lucru pentru operatorii de spații.
În orice caz, mulțimile se pot simți în largul lor în timp ce se plimbă prin incinta atent întreținută, știind că singurele vehicule zburătoare din aer sunt recuzita Star Wars și covorul lui Aladin.
Iar cei care încearcă, totuși, să zboare deasupra parcurilor Disney riscă o pedeapsă cu închisoarea pentru un an, conform legii americane în vigoare.
Importanța istorică și culturală a acestui locce păstrează memoria civilizației incașe nu poate fi trecută cu vederea, precum și numărul de animale sălbatice și plante rare care cresc doar aici.
Conform rapoartelor, avioanelor le este interzis în prezent să survoleze regiunea, aceasta fiind o măsură luată pentru a păstra această zonă curată de poluare pe cât posibil.
De asemenea, dacă ne luăm după studii, în cazul în care un avion ar trebui să aterizeze de urgență sau s-ar prăbuși aici, ar provoca daune ireparabile ecosistemului său.
Înainte de primul zbor controlat, susținut și autopropulsat, al unui aparat mai greu ca aerul, la 17 decembrie 1903, realizat de frații Wright, Regatul Unit își apăra orașele de coastă cu o putere navală de neînvins.
În mod firesc, locațiile de importanță imperială precum Palatul Buckingham necesitau o securitate suplimentară atunci când aeronavele încălcau toate regulile războiului tradițional.
Această reședință de 300 de ani a monarhilor britanici a primit o zonă de interdicție aeriană pentru a oferi administratorilor Imperiului o problemă în minus de care să se îngrijoreze.
În mod similar, Castelul Windsor a primit o zonă de interdicție aeriană după ce un bărbat cu o arbaletă s-a apropiat de castel la sfârșitul anului 2021, deși planul său nu includea vreun atac aerian.
Pe lista obiectivelor deasupra cărora este interzis zborul oricărui aparat, se mai află reședința oficială din Londra a prim-ministrului din Downing Street 10, dar și Palatul Westminster.
Timp de aproape 1400 de ani, Mecca - unul dintre cele două locuri sfinte ale islamului, alături de Medina - a suferit invazii și profanări, inclusiv mai recent, în 1979.
Celebru pentru faptul că este destinația finală a pelerinajului Hajj, autoritățile saudite au interzis total survolarea locului de orice aparat de zbor. Orice pilot sau pasager care s-ar încumeta la așa ceva, ar fi aspru pedepsit.
Există, totuși, excepții și permisiuni, ca în cazurile de extremă urgență, cum a fost prăbușirea hostelului Mecca în 2006, când o clădire a colapsat și a ucis 76 dintre pelerini.
Atunci, serviciilor de urgență li s-a permis utilizarea elicopterelor pentru a acorda ajutor civililor, mulți dintre aceștia fiind trecători prin piețele din apropiere.
Este, fără îndoială, una dintre cele mai emblematice și mai frumoase piese de arhitectură din lume. Construită între 1632 și 1653, UNESCO a recunoscut importanța clădirii și a desemnat-o ca sit al patrimoniului mondial în 1983.
Dacă ne luăm după rapoarte, guvernul indian a instituit o zonă de interdicție aeriană în regiune în 2006, în primul rând pentru a proteja clădirea și numărul de călători care vizitează acest loc magic.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu