Cine nu se bucură de Sfântul Ion va fi nefericit tot timpul anului. Traditii si obiceiuri

Postat la: 07.01.2021 - 09:05

Creştinii ortodocşi de pretutindeni sărbătoresc în fiecare an, în data de 7 ianuarie, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia.

În această zi de sărbătoare, creștinii ortodocși trebuie să respecte câteva obiceiuri și tradiții. Se spune că pe data de 7 ianuarie, este bine să petreci și să râzi. Cine nu se bucură azi, va fi nefericit tot anul.

O altă tradiție este legată de petrecea pe care o țin sărbătoriții. Astfel că, la petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică. Nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion „se botează gerul", adică temperaturile încep să crească.

Sfântul Ion este cunoscut în Biblie ca şi „Îngerul Domnului". Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat de Irod, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ion era întemniţat în castelul lui Irod după ce l-a mustrat pe acesta pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. Pentru că îl ura de moarte pe Sfântul Ion, Irodiada i-a cerut fiicei sale, Salomeea, care dansase la ospăţul organizat de ziua lui Irod şi plăcuse oaspeţilor, să ceară capul Botezătorului ca răsplată.

Trupul lui Ioan Botezătorul ar fi fost dus de susținătorii săi în localitatea Sebastia și îngropat. Împăratul roman anticreștin Iulian Apostatul ar fi ars rămășițele lui Ioan Botezătorul, împrăștiindu-i cenușa. Capul ar fi fost salvat și dus la Alexandria, apoi la Constantinopol, de unde a fost dus în provincia Poitou de către regele francon Pippin al III-lea. Din trup ar mai fi rămas nearse numai un braț și un deget.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu