Consiliul Europei solicită despăgubiri pentru supraviețuitorii abuzurilor din copilărie în orfelinatele din România

Postat la: 26.01.2024 - 16:04

Consiliul Europei, din care fac parte 46 de state cu peste 600 de milioane de cetățeni, a votat astăzi în favoarea moțiunii inițiate de Justice Initiative, de a soluționa cazurile de abuz din trecut după modelul Elveției.

În consecință, suferința trăită în copilărie ar trebui să fie recunoscută oficial în statele membre, cei afectați ar trebui să primească o despăgubire - indiferent de termenul de prescripție - și ar trebui să aibă loc o anchetă în fiecare țară în parte. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei face apel la toate statele membre să facă un bilanț al situației violențelor comise în instituțiile publice, private sau religioase împotriva copiilor, pentru a crea condițiile necesare victimelor să vorbească. În România, inițiativa își propune să aducă recunoașterea publică a abuzurilor suferite de copiii care au crescut în orfelinate în perioada comunistă precum și o formă de compensare și reparare.

"Cei care ignoră cazurile de abuz din trecut nu pot combate eficient cazurile de abuz de astăzi și de mâine", spune raportorul elvețian Pierre-Alain Fridez în Parlamentul Consiliului Europei. "În Europa, nu trebuie să mai închidem niciodată ochii la abuzurile asupra copiilor, indiferent dacă au fost victime ale prădătorilor sexuali, ale violenței gratuite sau ale relelor tratamente în instituții publice, private sau religioase care ar trebui să fie refugii sigure". În septembrie 2023, Pierre-Alain Fridez a realizat o vizită oficială în România pentru a se documenta în vederea realizării unei evaluări pornind de la moțiunea depusă de Justice Initiative. Scopul vizitei a fost analiza abuzului asupra copiilor în instituțiile publice în timpul regimul comunist din România, precum și situația actuală a victimelor devenite adulte.

Raportul lui Pierre-Alain Fridez privind situația din Europa, cu recomandări clare, a fost aprobat astăzi. La fel ca și comisia responsabilă a Consiliului Europei, care se pronunțase deja în unanimitate în favoarea unei reevaluări cuprinzătoare, o majoritate clară din Adunarea Parlamentară solicită reevaluarea cazurilor de abuz din Europa după modelul elvețian: suferința victimelor ar trebui să fie recunoscută, iar reparațiile ar trebui să fie acordate în fiecare țară în parte.

Reevaluare pe baza modelului elvețian

În Elveția, o inițiativă populară numită "Inițiativa de reparare" a Fundației Guido Fluri, a condus la o lege de stat care solicită recunoașterea nedreptății, reevaluare și compensare. Ca urmare, peste 12000 de supraviețuitori ai unor abuzuri suferite în copilărie au primit recunoașterea oficială a nedreptății care li s-a făcut și o plată de solidaritate, iar cazurile de abuz au fost tratate de către stat.

Ca urmare a acestei reparații de succes, grupurile de victime și organizațiile de protecție a copilului din întreaga Europă și-au unit forțele în cadrul mișcării "Justice Initiative" și au făcut campanie pentru un proiect de lege similar la nivelul Consiliului Europei. Acest proiect a fost susținut de Fundația Guido Fluri. "Faptul că Consiliul Europei a decis o reevaluare cuprinzătoare este un moment extraordinar pentru supraviețuitorii din întreaga Europă! Comunitatea europeană trebuie să facă tot ce poate pentru a se asigura că cei afectați de abuzul asupra copiilor primesc o formă de justiție în timpul vieții lor", spune Guido Fluri.

Soluția Consiliului Europei servește drept model

Consiliul Europei cere statelor membre să facă un bilanț al situației abuzurilor asupra copiilor în instituțiile din țările noastre. Investigațiile trebuie să fie ample și să acopere abuzurile fizice, sexuale și psihologice. Circumstanțele care permit astfel de abuzuri trebuie să fie evaluate pentru fiecare țară în parte și includ îngrijirea instituțională în medii publice, private sau religioase, îngrijirea inadecvată, îngrijirea în centre de plasament, în case private, copii care sunt luați de la părinții considerați "inapți", adopțiile forțate și sterilizările forțate.

Autoritățile ar trebui apoi să recunoască suferința provocată și să ofere îngrijire adecvată pentru efectele acesteia, dacă este posibil. Acest lucru ar trebui să fie urmat de scuze oficiale și din partea autorităților față de victimele trecute și prezente.

În cele din urmă, victimele trebuie să primească despăgubiri, indiferent de vârsta lor: trebuie să existe o reparație oficială pentru toate victimele, pentru toți copiii care au fost supuși oricărei forme de violență fizică, sexuală sau psihologică și fără nicio limită de timp pentru stabilirea faptelor. În consecință, intervalul de timp dintre comiterea abuzului și dezvăluirea acestuia de către victimă nu poate constitui o justificare pentru refuzul oricărei reparații. Valoarea despăgubirii acordate trebuie să fie substanțială și proporțională cu prejudiciul și suferința care au fost cauzate.

Statele trebuie să se angajeze într-un program cuprinzător de măsuri de prevenire și de sensibilizare, inclusiv prin monitorizarea centrelor de îngrijire instituțională și a oricărei situații în care copiii sunt luați în îngrijire, pentru a minimiza riscurile și a detecta problemele cât mai devreme posibil.

Decizie importantă a Consiliului Europei pentru România

"Particular, în cazul României, inițiativa își propune să aducă recunoașterea publică a abuzurilor suferite de copiii aflați în orfelinate în perioada comunistă precum și o oarecare formă de compensare și reparare. Statul român nu a recunoscut oficial până în prezent ororiile din aceste locuri. Deși în anii `90 imaginile cu situația tragică din orfelinatele românești au făcut înconjurul lumii, victimele fostului sistem de protecție a copilului nu au primit recunoaștere și nici sprijin în vindecarea traumelor trăite. Nu este vorba despre găsirea unui vinovat, ci despre recunoașterea unor greșeli, care duce la vindecarea unor suflete pline de durere, la sprijinirea lor și la evitarea repetării acestor greșeli pe viitor", a afirmat Gabriela Lupea, Hub Director Justice Initiative România.

„Orfelinatele comuniste sunt încă o rană adâncă pe care România trebuie să o trateze. Nicio acţiune nu poate şterge sau măcar compensa durerile suferite de copiii crescuţi astfel, însă credem că este datoria statului să ofere recunoaştere şi sprijin celor care nu au avut nicio altă alegere sau şansă în viaţă, într-un sistem crud şi totalitar. Nimic nu poate compensa ororile trăite atunci, copilăriile pierdute. Iar vinovăţia statului nu poate fi ştearsă. E nevoie de aceste compensaţii. Nu mai putem amâna să facem pace cu trecutul", a afirmat senatorul USR Irineu Darău, inițiatorul unui proiect de lege care solicită statului să ofere compensații pentru copiii orfelinatelor din perioada comunistă, aflată în prezent în dezbatere.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu