Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Postat la: 23.12.2024 - 11:24
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
Indiferent de banca la care au cont - fie că este vorba de CEC, BCR sau Banca Transilvania - clienții pot fi nevoiți să ofere explicații în cazul retragerilor care ridică suspiciuni. Deși în prezent nu există o limită legală pentru retragerile de numerar din bancomate, inspectorii ANAF vor investiga orice sumă care depășește pragul de 1.000 de euro, considerând-o potențial suspectă.
În timp ce România nu are o limită impusă la retragerile de numerar, alte state europene au reglementări clare. Spre exemplu, în Spania, clienții băncilor nu pot scoate mai mult de 600 de euro din bancomate fără a notifica banca pentru o extindere a limitei.
"Această măsură vine în contextul unui efort general de combatere a economiei subterane și a spălării banilor. Orice retragere de numerar care pare nejustificată va declanșa o investigație, iar contribuabilii vor trebui să prezinte documente justificative pentru proveniența fondurilor." transmite ANAF, care își motivează decizia prin necesitatea de a ține sub control posibilele activități ilegale, dar și pentru a asigura o mai bună transparență în circuitul financiar.
"Cei care obișnuiesc să retragă sume mari de bani sunt sfătuiți să păstreze dovezile privind sursa fondurilor pentru a evita problemele. Deși nu există o reglementare oficială privind o limită exactă, inspectorii pot cere explicații și pot iniția verificări dacă tranzacțiile par suspecte. Măsura ar putea afecta în special persoanele fizice care operează frecvent cu numerar, precum și micii antreprenori care nu folosesc metode electronice de plată.", mai adauga reprezentantii ANAF.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu