Covid-19: Noua mutaţie sud-africană nu este mai mortală dar este de 1,5 ori mai contagioasă

Postat la: 19.01.2021 - 10:32

Noua tulpină a coronavirusului identificată în Africa de Sud în octombrie, predominantă în prezent în ţara de pe continent cea mai afectată de pandemie, nu este mai mortală, dar este de 1,5 ori mai contagioasă, a afirmat luni un grup de experţi sud-africani.

Numită 510Y.V2, această mutaţie „este cu 50% mai transmisibilă", dar „nimic nu arată că noua tulpină este mai severă", a declarat Salim Abdool Karim, epidemiolog şi copreşedinte al comitetului ştiinţific al Ministerului sud-african al Sănătăţii. Aceste concluzii au rezultat în special din datele colectate în principalele focare de contaminare din ţara situată în Africa australă.

Africa de Sud numără peste 1,3 milioane de cazuri de coronavirus, dintre care circa 37.000 de morţi. Grav lovită de al doilea val al pandemiei, ţara a înregistrat luni o scădere cu 23% a numărului de cazuri, a anunţat ministrul sănătăţii, Zweli Mkhize. Africa de Sud a atins fără îndoială „punctul de inflexiune" al acestui al doilea val, a declarat el, „dar este prea devreme pentru a sărbători", deoarece, în acelaşi timp, internările în spital au crescut cu 18,3% în raport cu săptămâna precedentă.

Al doilea val al pandemiei exercită o presiune enormă asupra sistemului sanitar al ţării, solicitat la maxim. „Dacă pacienţii sunt mai puţin numeroşi, mortalitatea în spital nu s-a schimbat" între primul şi al doilea val, a subliniat un specialist membru al grupului, Waasila Jassat. Descoperirea noii tulpini a obligat autorităţile sud-africane să introducă noi restricţii în decembrie. „Lumea a subestimat acest virus. Acest virus poate evolua şi adapta", a recunoscut un alt om de ştiinţă din cadrul grupului, Alex Sigal, de la Institutul de cercetare pentru sănătate din Africa de Sud.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu