Cronobiologia: cum sa te tratezi de boli la diferite ore ale zilei cand eficienta medicatiei este maxima
Postat la: 13.01.2025 - 16:40
Cronobiologia, studiul ritmurilor biologice și al efectelor timpului asupra sistemelor biologice, a fost o știință recunoscută încă din secolul al XVIII-lea, dezvăluind faptul că organismele vii urmează un ritm de 24 de ore sau circadian.
Anomaliile asociate bolilor, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, artrita și astmul, variază, de asemenea, într-un mod ciclic și circadian, iar tratamentul ar trebui să fie organizat în funcție de acest ritm pentru un efect optim. Calendarul medicației și al tratamentului poate avea un impact semnificativ asupra eficacității acestora și poate minimiza efectele secundare, după cum demonstrează studiile privind boli precum artrita, astmul și cancerul, subliniind importanța luării în considerare a cronobiologiei în practica medicală.
Se știe de secole că frunzele unor plante se deschid în mod regulat în timpul zilei și se închid noaptea. Întotdeauna s-a presupus că acest fenomen era un răspuns la lumina soarelui. Cu peste 250 de ani în urmă, în 1729, un astronom francez pe nume Jean-Jacques de Mairan a efectuat un experiment foarte simplu care a demonstrat că această presupunere era greșită. El a descoperit că acest fenomen apare chiar dacă o plantă este ținută în întuneric. Singura explicație posibilă era că planta se deschide și se închide ca răspuns la un fel de ceas intern de 24 de ore. Acesta a fost primul experiment în cronobiologie. De atunci, cronobiologia a devenit o știință recunoscută.
În prezent, se știe că aproape orice organism viu - de la o celulă nucleată unică la o ființă umană - urmează un ritm circadian sau de 24 de ore. Astfel, de exemplu, pulsul și tensiunea arterială sunt cele mai ridicate dimineața la prima oră (astfel încât incidența atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale este cea mai ridicată în acel moment al zilei). Seara, pulsul și tensiunea arterială scad în mod natural. Temperatura corpului crește în timpul zilei și scade noaptea. Plachetele din sânge - care ajută la coagularea sângelui - sunt mai lipicioase dimineața decât în orice alt moment al zilei. Prin urmare, este probabil să aveți mai puține probleme cu sângerarea dacă vă atingeți dimineața decât dacă vă atingeți seara. Toleranța la alcool atinge cote maxime la ora cinci după-amiaza. În sfârșit, majoritatea copiilor se nasc - și majoritatea oamenilor mor - între miezul nopții și zori.
Corpurile noastre reacționează în mod ciclic deoarece am evoluat pe Pământ - iar cantitatea de lumină și căldură și nivelul forțelor electromagnetice și gravitaționale de pe planeta noastră variază într-un mod ritmic. Lucrul important - încă ignorat pe scară largă de medici și de mulți profesioniști din domeniul sănătății alternative - este că anomaliile asociate cu boala variază, de asemenea, într-un mod ciclic și circadian.
Fie că suferiți de cancer, boli de inimă, artrită sau astm, boala dumneavoastră se va modifica în timpul zilei și, în consecință, tot ceea ce faceți pentru a aborda boala ar trebui, de asemenea, să fie dispus în funcție de un ritm circadian. De exemplu, în timpul zilei și al nopții, capacitatea organismului dumneavoastră de a absorbi medicamentele va varia. Atunci când este administrat la momentul potrivit al zilei, un medicament va avea un efect puternic și pozitiv asupra unei boli. Dar atunci când este administrat în momentul nepotrivit al zilei, un medicament se poate dovedi toxic.
Reacțiile alergice apar atunci când apărarea naturală împotriva organismelor străine reacționează excesiv. Dacă sunteți expus la un polen sau la un tip de aliment la care sunteți alergic, organismul dumneavoastră va trimite globule albe la locul în care au fost depistate organismele străine. Celulele albe vor continua apoi să mănânce organismele străine. Unele dintre celulele albe eliberează o substanță numită histamină, care crește fluxul sanguin local și declanșează eliberarea mai multor celule albe. Simptomele produse de această reacție includ durere, mâncărime, arsură, roșeață și umflături.
Capacitatea organismului dumneavoastră de a face față în acest fel amenințărilor externe este influențată de cantitatea de glucocorticoid (un hormon steroid) din sânge. Atunci când cantitatea de glucocorticoid este maximă, capacitatea organismului dumneavoastră de a face față unui organism exterior va fi la cel mai scăzut nivel. Acum, conform ritmului circadian al organismului, cantitatea de glucocorticoid din sânge este la cel mai ridicat nivel dimineața - în jurul orei 5.00 sau 6.00. Prin urmare, în mod inevitabil, capacitatea organismului de a face față unei amenințări externe este cea mai scăzută la acest moment al zilei.
Seara, însă, când nivelurile de glucocorticoizi din organism scad, capacitatea organismului de a face față unei amenințări crește. Aceasta înseamnă că este mai puțin probabil să dezvoltați o reacție alergică dimineața devreme. Dar, în același moment al zilei, din cauza aceluiași efect, sunteți și cel mai predispus la infecții. Pe de altă parte, seara este cel mai probabil să dezvoltați o reacție alergică și cel mai puțin susceptibil la infecții.
Faptul că nivelurile de steroizi din organism sunt în mod natural cele mai ridicate dimineața devreme înseamnă că un pacient care trebuie să ia un medicament steroid - care implică un risc de efecte secundare grave - va suferi probabil mai puține efecte secundare dacă ia medicamentul foarte devreme în timpul zilei, când organismul este cel mai bine pregătit.
În artrita reumatoidă, articulațiile sunt atacate de un sistem imunitar care funcționează defectuos. Articulațiile unui bolnav de poliartrită reumatoidă sunt de obicei mai rigide și mai umflate dimineața devreme. Ele devin mai ușoare pe parcursul zilei. În alte tipuri de artrită - cum ar fi osteoartrita - rigiditatea și durerea se agravează în timpul zilei.
Din aceste cunoștințe reiese clar că momentul în care se administrează medicamentele pentru aceste două tipuri diferite de boli este vital. Un medicament administrat pentru artrita reumatoidă ar trebui să acționeze dimineața, în timp ce un medicament administrat pentru osteoartrită ar trebui să acționeze cel mai eficient mai târziu în cursul zilei.
Astmul este una dintre cele mai frecvente boli din lume. Este din ce în ce mai frecventă. Din cauza ritmurilor circadiene asociate cu o serie de procese fiziologice normale (cum ar fi dimensiunea căilor respiratorii și tiparele de respirație), majoritatea crizelor de astm au loc între orele 2.00 și 6.00 dimineața. Căile respiratorii sunt în mod natural deschise cel mai larg în timpul zilei și există o reducere a fluxului de aer după miezul nopții.
Bolile de inimă sunt legate de ritmul corpului (atacurile de cord sunt de două ori mai frecvente dimineața decât în restul zilei - ceea ce face ca întâlnirile foarte stresante de la micul dejun să fie o aventură riscantă).
Activitatea celulelor canceroase este, de asemenea, legată de ritmurile corpului. Medicamentele prescrise pentru a ataca cancerul acționează de obicei prin uciderea celulelor atunci când acestea sunt cele mai vulnerabile - în timpul procesului de diviziune. Medicamentele împotriva cancerului vizează celulele canceroase deoarece celulele canceroase cresc și se divid mult mai rapid decât alte celule ale corpului uman. Cu toate acestea, alte celule care se divid rapid (în special celulele din intestin și celulele din măduva osoasă) sunt susceptibile de a fi ucise inutil de medicamentele anticancer.
Cu toate acestea, dacă un medicament împotriva cancerului este administrat la momentul potrivit al zilei, problemele asociate cu un astfel de medicament pot fi reduse la minimum și eficacitatea medicamentului poate fi maximizată. Un studiu a arătat că femeile cu cancer ovarian cărora li s-au administrat medicamentele la momentul potrivit al zilei au avut de patru ori mai multe șanse de supraviețuire timp de cinci ani decât alte femei - a căror administrare a medicamentelor nu a fost reglementată în acest mod. Alți cercetători au constatat o diferență similară în tratarea pacienților cu cancer de colon.
Nu doar terapia medicamentoasă este influențată de timp. Există dovezi care sugerează că un număr mult mai mare de femei aflate în premenopauză supraviețuiesc intervențiilor chirurgicale la sân dacă sunt operate în a doua jumătate a ciclului menstrual decât dacă sunt operate în primele două săptămâni ale ciclului lor. Această diferență poate fi explicată probabil prin modificarea nivelului de hormoni care are loc în timpul ciclului menstrual.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu