Cum a fost păcălită de cămătari o familie din Mureș. A pierdut o sumă uriașă pentru o datorie de câteva mii de lei

Postat la: 15.03.2024 - 07:30

Mai multe persoane din Mureș au fost condamnate pentru că dădeau bani împrumut cu dobânzi foarte mari. Oamenii erau obligați să le dea în schimbul datoriilor alocațiile, ajutoarele sociale sau chiar indemnizațiile de creștere a copiilor.

Doi frați din orașul Ungheni (Mureș) au fost condamnați pentru comiterea infracțiunii de camătă, fiind acuzați că, în perioada februarie 2016-august 2020, au dat în repetate rânduri sume de bani ȋmprumut cu dobândă.

Alături de aceștia a mai fost judecată o femeie care este acuzată că îi ajuta în activităţile de cămătarie practicate. Nu este un caz singular, în trecut au mai fost condamnate persoane din aceeași localitate pentru fapte similare.

La inculpaţi apelau persoane sărace pentru a ȋmprumuta, la nevoie, diverse sume de bani. Cămătarii percepeau dobânzi cuprinse, de regulă, ȋntre 50%-100% din sumele ȋmprumutate. Când le dădeau sume mai mari, aceștia mergeau cu oamenii la un birou notarial din oraşul Ungheni, unde persoanele vătămate ȋi ȋmputerniceau pe inculpați să le ridice ajutoarele sociale, pensiile, alocaţiile pentru copii sau chiar indemnizaţiile de maternitate sau de creştere a copiilor.

„Conform numeroaselor declaraţii din cauză, ȋn situaţia ȋn care persoanele ȋmprumutate nu plăteau la timp sumele de bani ȋmprumutate şi dobânzile, cei trei inculpaţi apelau şi la metode de intimidare sau chiar acte de agresiune asupra persoanelor ȋmprumutate", se arată în rechizitoriu. Inculpaţii au profitat de niște familii aflate la limita subzistenței.

Pe 13 martie 2024, Judecătoria Târgu Mureș i-a condamnat pe inculpați. Unul dintre frați a primit 3 ani şi 2 luni închisoare cu executare. Instanța a fost mai blândă față de fratele său care a fost condamnat la trei ani de închisoare, dar cu suspendare.

Față de cei doi s-a dispus și confiscarea sumelor date cu titlu de împrumut, și a dobânzilor obţinute din sumele de bani împrumutate. În schimb, femeia, care era complicele acestora, a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni închisoare, tot cu suspendare. Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Au fost foarte multe persoane care au împrumutat bani de la inculpați. Una dintre ele a împrumutat, pe parcursul anului 2018, suma de 6.000 de lei pentru a-și trata fiica care se născuse cu mai multe probleme de sănătate.

Pentru acești bani, inculpatul i-a luat indemnizaţia acordată pentru creşterea copilului, pe o perioadă de 23 de luni, obținând în final 41.400 lei. A rezultat o sumă de șase ori mai mare decât cea împrumutată familiei pentru îngrijirea fetiței bolnave, după cum se arată în dosarul instanței.

Într-un alt caz, o persoană care a împrumutat, în 2020, suma de 1.000 de lei de la unul dintre inculpați a restituit acestuia, în final, aproximativ 2.500 de lei, fiindu-i ridicată alocația celor patru copii minori pe parcursul mai multor luni.

După cum se observă, inculpaţii aveau un plan bine stabilit. Atunci când împrumutau sume mai mari de bani, se deplasau cu persoanele datornice la notar unde încheiau procuri prin care să le fie oferit dreptul de a ridica indemnizaţiile beneficiarilor. În cele din urmă, planurile acestora au fost năruite de anchetatori.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu