Cum ai fost în copilărie, înalt sau scund? Risc mărit de 2 boli mortale dacă ești într-una din categorii
Postat la: 12.12.2023 - 10:04
Un studiu realizat de către experții de la Facultatea de medicină din cadrul Universității Bristol din Marea Britanie, care a analizat datele a peste 450.000 de oameni din baza Biobank, a făcut o descoperire importantă pentru sănătate. Ei au constatat că cei care au fost înalți în copilărie au fost mai protejați la vârsta adultă împotriva bolilor de inimă și a atacului vascular cerebral.
Cercetătorii de la Bristol Medical School au folosit o tehnică statistică care le-a permis oamenilor de știință să separe impactul înălțimii copilăriei de cel al înălțimii adulților asupra sănătății inimii, potrivit Mirror. Abordarea scoate la iveală modul în care înălțimea copilăriei și a adulților și riscul unei boli cardiovasculare sunt interdependente. Experții caută în mod constant markeri care ne pot proteja de boli precum bolile de inimă, accidental vascular cerebral și cancerul.
În același mod, descoperirea trăsăturilor care ne agravează riscul de a face boli pe măsură ce îmbătrânim ne ajută să facem planuri pentru a le evita. Cine ar fi crezut că ceva atât de simplu, ca înălțimea noastră ar putea fi o influență atât de bună? Folosind datele din studiul Biobank din Marea Britanie, echipa de medici a identificat markeri genetici pentru înălțimea copilăriei și a adulților de la 454.023 de persoane și markerii genetici asociați cu cinci tipuri de boli cardiovasculare.
Acestea au inclus accident vascular cerebral, boala coronariană, boala arterelor periferice, bătăi neregulate ale inimii (fibrilație atrială) și anevrism de aortă toracică. Din analizele lor, rezultatele au arătat că persoanele care sunt mai înalte la începutul vieții au, de obicei, un risc mai scăzut de boală coronariană.
Cu toate acestea, noi dovezi din această lucrare indică probabil că acest lucru este atribuit oamenilor care rămân mai înalți de-a lungul vieții - deoarece copiii mai înalți devin de obicei adulți mai înalți - și înălțimea la vârsta adultă se află în mare parte în spatele acestui efect protector.
Pe de altă parte, rezultatele surprinzătoare ale acestui studiu sugerează că a fi mai înalt în copilărie poate crește riscul de alte tipuri de boli cardiovasculare, cum ar fi anevrismul de aortă și bătăile neregulate ale inimii (fibrilație atrială), indiferent de înălțimea la vârsta adultă.
Autorul principal al studiului, dr. Tom Richardson, cercetător de la Unitatea de Epidemiologie Integrativă MRC din Bristol și departamentul de Științe ale Sănătății Populației din cadrul Facultății de medicină din Bristol, a spus: „A fi mai înalt în copilărie poate avea o influență pe termen lung asupra riscului crescut de anevrism aortic toracic și fibrilație atrială în viața ulterioară". „Aceste rezultate evidențiază un mecanism potențial de dezvoltare care leagă înălțimea copilăriei și riscul de apariție a acestor boli, ceea ce justifică investigații suplimentare în cercetările viitoare", a adăugat expertul.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu