Cum influențează panourile solare clima locală. Energia liberă se bate cap in cap cu incalzirea globală

Postat la: 16.10.2024 - 18:25

Un studiu recent arată că instalarea masivă de panouri solare pe clădiri poate duce la fluctuații semnificative de temperatură, atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții.

O echipă de oameni de știință, printre care Dr. Ansar Khan și prof. Mattheos Santamouris au ajuns la concluzia că panourile solare influențează semnificativ temperatura locală. Studiul indică faptul că utilizarea pe scară largă a panourilor solare poate duce la fluctuații semnificative ale temperaturii.

Cercetătorii au constatat că, într-un scenariu extrem în care toate clădirile dintr-un oraș ar fi acoperite cu panouri solare, temperatura urbană ar putea crește semnificativ în timpul zilei, cu până la 1,5°C în cele mai călduroase luni, și ar putea scădea ușor noaptea, cu aproximativ 0,6°C.

Faptul că aproape 40% din energia produsă de panouri solare este redirecționată către răcire indică o eficiență redusă a sistemului energetic. În loc să reprezinte o sursă netă de energie curată, panourile solare, în acest scenariu, contribuie parțial la creșterea consumului total de energie.

Atunci când RPVSP sunt instalate pe acoperișuri, acestea absorb o cantitate semnificativă de energie solară, convertind o parte din aceasta în energie electrică și generând căldură în acest proces. Acest lucru se datorează în primul rând albedoului (reflectanței) mai scăzut al panourilor, dar și fluxului de aer peste partea superioară și inferioară a PVs, care amplifică efectul de încălzire.

În timpul verii, suprafața panourilor fotovoltaice poate atinge temperaturi de până la 70°C, anulând orice efect de răcire asupra mediului urban. Cu toate acestea, noaptea, panourile radiază căldură, contribuind la scăderea temperaturii aerului. Acest efect este cu atât mai important cu cât nopțile devin din ce în ce mai calde din cauza schimbărilor climatice.

Prin influențarea dinamicii atmosferice, panourile fotovoltaice pot reduce concentrația de poluanți în aer. Mecanismul constă în creșterea grosimii stratului limită planetar, ceea ce favorizează o mai bună ventilație și diluare a substanțelor nocive. RPVSP-urile sporesc, de asemenea, pătrunderea brizei marine de coastă în interiorul orașelor de coastă, reducând în același timp concentrația de poluanți la nivelul solului.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu