De ce a dispărut documentarul despre Navalnîi de pe Netflix

Postat la: 18.02.2024 - 11:29

Știrea ultimei săptămâni a fost, evident, moartea disidentului rus Alexei Navalnîi în odioasa închisoare din Siberia unde a fost transferat anul trecut.

Moartea sa a trezit din nou interesul pentru documentarul Navalnîi, lansat în 2022 și care la ediția următoarea a Premiilor Oscar a câștigat Oscarul pentru cel mai bun documentar pe fondul invaziei rusești din Ucraina. Mulți și-au amintit că au văzut Navalnîi pe Netflix.

Însă unii au constatat că documentarul nu mai e pe platforma americană de streaming iar în bula mea de Facebook s-au ivit și câteva postări conspiraționiste cum că Netflix ar fi șters Navalnîi de pe site din nu știu ce presupuse motive legate de pupatul în fund al lui Putin. Nimic nu e mai departe de realitate și amintesc în treacăt și de faptul că Netflix și-a oprit serviciile în Rusia la scurt timp după declanșarea invaziei.

Explicația e de fapt una banală. Documentarul nu este o producție originală a Netflix, el fiind co-produs de mai multe studiouri mici de film și distribuit de gigantul Warner Bros. Navalnîi a apărut pe Netflix prin licențiere după ce compania americană de streaming a cumpărat drepturile de difuzare pentru acesta. Dar contractele de genul se încheie pe perioade limitate și în multe cazuri doar pentru anumite piețe.

Cu alte cuvinte, documentarul nu mai e pe Netflix fiindcă a expirat licența de difuzare cumpărată de compania americană pentru el. Navalnîi poate fi însă văzut în continuare pe HBO Max, platforma de streaming care aparține conglomeratului Warner Bros. Discovery, cel care a distribuit documentarul prin studioul său Warner Bros. Chiar nu e nicio uneltire sinistră la mijloc.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu